Vatten vi dricker

Det vatten du dricker kallas för dricksvatten. I Linköping kommer dricksvattnet från Stångån och Motala Ström. Om du bor på landet kan du ha en egen brunn hemma på gården istället.

Jenny visar hur vattnet kan bli så rent att det går att dricka.

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

Om filmen inte visas som du ska kan du istället gå in via länken här. Du kan också ändra inställningen på webbplatsen och välja att tillåta alla cookies.

Så renar vi vattnet till dricksvatten till alla i Linköping

I Linköping har vi gott om dricksvatten eftersom vattnet i staden kommer från två olika vattentäkter. En vattentäkt är den plats där man tar sitt dricksvatten ifrån. Det går att hämta dricksvatten både från grundvatten (som finns långt nere i marken) eller ytvatten (vatten från sjöar och vattendrag). I Linköping använder vi ytvatten.

Vi har två vattenverk. De heter Berggården och Råberga. Vattenverken tar vatten från Stångån och Motala Ström och renar det så att det går att dricka. Varje dygn gör vi lika mycket vatten som ryms i 100 stycken 25-metersbassänger! 

Vattenreningsverk utifrån. Foto.

I vattenverken finns stora bassänger som vattnet renas i.

När vi renar vattnet tar vi först bort skräp som löv och sjögräs. Sedan går vattnet genom flera olika filter gjorda av sand i tjocka lager. Sand är väldigt bra på att rena vatten eftersom smutsen fastnar i sanden.

Bort med alla bakterier och parasiter

När vattnet runnit igenom sanden är det nästan rent. Men innan du kan dricka det måste vi ta bort parasiter och andra saker som är så små att du inte kan se dem med ögat, men som kan göra att du blir sjuk. Det gör vi genom att lysa på vattnet med UV-ljus. Då dör parasiterna.

Till slut har vi i lite klor i vattnet för att vara säkra på att inga bakterier eller liknande finns kvar, innan vi pumpar ut vattnet till alla som bor i Linköping.

Så går det till

Vattnet renas alltså i fyra steg.

  1. Skräp och löv tas bort
  2. Vattnet rinner igenom sand
  3. Vi lyser med UV-ljus på vattnet
  4. Vi tillsätter lite klor

Vattnets väg hem till dig

För att vi ska kunna få vatten hem till alla behövs en massa rör. Vi har nästan 80 mil vattenrör i Linköping. Det är lika långt som om du skulle åka bil från Linköping till Malmö - och tillbaka igen! Rören ligger nedgrävda i marken under gator, skolgårdar och på alla ställen där det finns hus som behöver vatten. Från vattenverken kommer vattnet i stora rör, som sedan delar upp sig i många mindre rör som går kors och tvärs över hela staden. Till slut når det ända hem till din kran!

Vattentornet i Linköping.

För att inte vattnet ska ta slut när många använder det samtidigt, sparar vi vatten i vattentorn.

Vatten sparas i vattentorn

Det går åt mest vatten på morgonen och kvällen, när alla vill duscha, tvätta och laga mat samtidigt. För att inte vattnet ska ta slut när många använder det samtidigt sparar vi vatten i våra två vattentorn. Vattentornen hjälper också till att hålla trycket i ledningarna så att det blir ordentlig fart i vattnet när du duschar eller tar ett glas vatten. Områden som ligger högt upp skulle inte få något vatten utan vattentornen.

Hjälpte denna information dig? Nej