På rätt väg tillsammans

Vi bygger världens mest resurseffektiva region

Tillsammans med dig och våra andra kunder utformar vi en hållbar samhällsutveckling med smarta lösningar som minskar påverkan på miljön och förenklar vardagen. Vi har kunder som värmer både stora och små fastigheter med fossilfri fjärrvärme från Katrineholms kraftvärmeverk. Vi har kunder till Vika återvinningscentral där vi tillsammans återanvänder och skapar nytt värde av det vi förbrukar. Vi har elnätskunder som tar del av alla investeringar vi gör i elnätet. Sist men inte minst har vi kunder till våra dotterbolag Utsikt Bredband, Bixia, Svensk biogas och Bee.

Kort sagt finns vi till för dig dygnet runt, året runt. Vi har träffat några Katrineholmare som, precis som vi, gillar att sprida positiv energi i vardagen. Kanske känner du igen någon av dem? Kanske är det rentav din granne, släkting eller vän? Det du kanske inte visste är att alla är kunder hos oss på Tekniska verken.

Vi har över niotusen kunder i Katrineholm. Varenda en är med och bygger världens mest resurseffektiva region. Vi hoppas att du är lika glad över allas insatser som vi är.

Hans Halvarsson driver en av de äldsta butikerna

Är det en dag jag inte kommer hit så saknar jag det faktiskt.

Så fort vi kliver innanför dörren möts vi av varma leenden, den familjära känslan är slående. Bakom disken står Martin och Ulrika Halvarsson, två syskon i skaran om tre som driver Jürss Spel & Tobak, med stöttning av pappa Hans.

En av de äldsta i Katrineholm

Butiken har funnits i 104 år men i olika skepnader och har blivit en av de äldsta i Katrineholm. Den öppnades 1916 som Mårds Cigarraffär och har under sina 104 år ägts av fyra olika familjer. Sedan 90-talet har familjen Halvarsson drivit Jürss Spel & Tobak.

Det var i början av sommaren 1992 som Hans såg att butiken Jürss var till salu. Han la ett bud och helt plöts­ligt skulle han öppna butiken på en vecka. Hans bad sin chef om att få sluta snabbt för att kunna öppna butiken som bestämt, men sa också: ”Om du inte låter mig sluta snabbt så gör jag det ändå.”

Som tur var gav chefen Hans tid att öppna butiken, tillsammans med sin ena dotter och en tidigare anställd.

Vi har en rå men hjärtlig stämning, det är förbaskat roligt. Jag går till jobbet med ett leende på läpparna.

– Uppstarten var ganska tuff, men när du vill starta något nytt är det bara roligt. Vi har trivts förbaskat bra ihop, och tillsammans med våra kunder. Vi har en rå men hjärtlig stämning, det är förbaskat roligt. Jag går till jobbet med ett leende på läpparna.

"Fjärrvärmen har varit helt lysande!"

Hans installerade fjärrvärme i sin tvåplansvilla för 15 år sen, för att slippa den ojämna värmen som den gamla elpannan gav.

– Fjärrvärmen har varit helt lysande! Jämn och fin värme, säger han och fortsätter:

– Men jag ska säga att det var nog ett bra introkontrakt som gjorde att jag signade upp på fjärrvärme. Jag kände till det sen tidigare och kollade inga andra alternativ när det var dags för ledningarna att dras. Jag hoppade på det direkt! Många grannar hoppade på samtidigt. De som inte gjorde det då, har gjort det nu.

Och priset då?

– Många kan nog reagera på priset, men inte jag, det är värt den pengen. Det är enkelt, smidigt och kräver inget underhåll. Det är så driftsäkert. Så jag tycker absolut att fjärrvärmen har levt upp till förväntningarna. Jag har inte behövt jaga andra alternativ eller ens övervägt det.

”Jag kommer vara trakten trogen och lägga näsan i vädret här i Katrineholm”

I 28 år har familjen Halvarsson drivit butiken i sin regi och välkomnat Katrineholmare varje dag. Hur lång tid framåt återstår att se. Men något som är kristallklart är att Hans inte har några planer på att lämna Katrineholm.

– Jag är infödd Katrineholmare och trivs jättebra. Att flytta, när man blivit så pass gammal att man är pensionär, det finns inte på kartan. I Katrineholm har du nära till allt du behöver. Vill du ha storstadens teatrar och idrott så ligger det en timma bort med tåg. Det är skönt att veta att man träffar bekanta när man går ut och går som man kan prata med. Man slipper vara anonym. Jag kommer vara trakten trogen och jag kommer säkert lägga näsan i vädret här i Katrineholm.

Paula Lindqvist - eldsjälen bakom Tre Tassar

Jag satt mållös när folk hörde av sig och sa att de hade röstat på mig.

Paula visslar och kallar på katterna. Det är dags för mat. Plötsligt kommer det katter en efter en, in genom kattluckan från altanen. I hennes hem finns både hennes egna katter och katter som väntar på ett jourhem eller ett helt nytt hem. Väggarna pryds av tavlor på katter och överallt står kattprydnader. Det går inte att ta miste på omtanken för de fyrbenta djuren.

Paula växte upp i Nävertorp i västra Katrineholm. Familjen hade en schäfer som Paula inte fick gå ut med förrän hon blev tonåring. Intresset för katter växte fram istället och det var så det började, kärleken till katter.

Pappa märkte så fort det var något, för då stod vår hund och sniffade på min stängda dörr.

Paula såg katter gå förbi gräsmattan och tänkte direkt att de var hemlösa. Trots hennes pappas avrådan började hon ta in varenda katt. Men han märkte fort att det var katter i huset.

– Pappa märkte så fort det var något, för då stod vår hund och sniffade på min stängda dörr.

Bidraget från Vika-loppisen betydelsefullt

För några år sedan röstade Katrineholmarna fram Tre Tassar som mottagare av intäkterna från vår årliga loppis på Vika återvinningscentral. Sakerna som säljs lämnas av Katrineholmsborna och intäkterna går alltid oavkortat till en lokal förening eller organisation. Hela 98 281 kronor samlades in det året. 

– Det var helt otroligt, det går inte att beskriva. Jag satt mållös när folk hörde av sig och sa att de hade röstat på mig, säger Paula och fortsätter:

– Pengarna från loppisen på Vika har betytt otroligt mycket för katterna. Det gjorde att jag växte och kunde hjälpa fler katter, och framförallt fler sjuka katter. Pengarna gick först till att betala av veterinärvårdsfakturor som låg på hög. Det var som att en tung börda lyftes från axlarna. Efter det fanns det också pengar kvar, så det gav mig frihet i att det inte gjorde något om det kom in en katt som skulle kosta 22 000 kronor hos veterinären.

Föreningen startades när hemlösa katter skulle skjutas i Ålsäter 

Paula jobbar heltid inom hemtjänst och ägnar mycket av sin fritid åt Tre Tassar. Föreningen har funnits i sex år nu, men hon började hjälpa tidigare än så.  

- Sedan 1994 har jag hjälpt katter via vänner som vetat om katter som blivit lämnade av sina ägare. Jag gick länge i tankarna att starta en förening, men avstod eftersom jag såg framför mig att det skulle vara mycket jobb. Men mitt intresse för katter var väldigt stort. 2014 bestämde jag och en kompis att vi skulle hjälpa hemlösa katter i Ålsäter koloniområde, där de hade problem. De hemlösa katterna skulle skjutas. 

Paula och hennes vän åkte mot Ålsäter med information om att det rörde sig om sex kattungar och tolv vuxna katter. Det visade sig senare handla om 63 katter som behövde hjälp. 

- Folk stod som på kö för att hjälpa katterna. Vi la ut på vår Facebooksida att katterna behövde hem och folk hörde av sig.

Folk stod som på kö för att hjälpa katterna.

Efter det har Tre Tassar fortsatt sitt ideella arbete med att hjälpa herrelösa katter. De hjälper runt 70-100 katter per år. Tre Tassar är inget katthem, utan använder sig av frivilliga personer som vill vara jourhem tills katten är adoptionsklar. Utan de som hjälper till och bidrar skulle Tre Tassar inte komma långt.

Att så många katter behöver hjälp får henne att fortsätta kämpa 

Varje år har Paula en adventsinsamling för att samla ihop pengar till att betala av det hon ligger efter med till veterinären. Det blir en tydlig påminnelse om hur hon kämpar. 

Någonstans hittar jag energi att fortsätta

– Jag tänker varje år att jag ska lägga av, jag orkar inte mer nu. Men så tänker jag, vem ska hjälpa de här stackarna då? Det är så många katter som behöver hjälp, och de är så tacksamma när de får hjälp. Så någonstans hittar jag energi att fortsätta.

– Det är så tacksamt att hjälpa en katt, att se hur den utvecklas. Jag kan få in en katt som är jätteskygg, som antingen inte har haft någon kontakt med människor eller som har dåliga erfarenheter. Jag har hjälpt katter som från början har suttit skakandes under sängen till att helt plötsligt sitta bredvid i soffan och titta på mig som att den sa ”hej”. Att bära med sig det, att det kommer att bli en bra katt av det hela, gör att jag fortsätter kämpa.

Tobias Lundqvist jobbar för att alla, äldre som yngre, ska trivas i kommunen

Eftersom fjärrvärmen är fossilfri belastar vi inte klimatet mer än vi behöver.

Tobias Lundqvist berättar stolt om detaljerna i det nyrenoverade badhuset när vi går en rundtur i Duveholmshallen. Efter att det hade rasat ner tre kvadratmeter kakel i bassängen i maj 2018, beslutade KFAB att stänga hela hallen för att rusta upp den från grunden. Ett beslut som gjorde att Katrineholmarna blev utan badhus i ett och ett halvt år, men som efter den tiden gav dem ett helt nyrenoverat och fräscht badhus som ska hålla många år framöver.  

Jag har alltid gillat att hålla på själv hemma, men att sitta här och tycka och tänka om ett stort badhus, det är jättespännande!

 

Från inredningssnickare till att utveckla Katrineholms stadsbild

Med en gymnasieutbildning som inredningssnickare i ryggen började Tobias Lindqvist på KFAB som bovärd/fastighetsskötare i slutet av 90-talet. Sedan dess har han utvecklats med bolaget och kan nu titulera sig som fastighetschef. Intresset för byggnader och fastigheter har alltid funnits där, men att drömma om att få vara med och utveckla Katrineholms stadsbild var inget han gjorde som yngre.  

– När jag gick utbildningen på gymnasiet tyckte jag det var roligt att skapa någonting själv. Just byggnader och att se tillbaka på olika arkitekturtider har jag alltid varit intresserad av. Hur man kan se hur hus och material har förvandlats under olika sekler och årtionden. Så jag var snickare från början, men att nu få vara med och förändra stadsbilden med fastigheter är jätteinspirerande. 

Säkrar ner för att minska sina kostnader, och framtidssäkra elnätet

En utmaning energibranschen står inför gäller elnätet, klarar det av samhällets ökade elanvändning? Här kan invånarna och energiföretagen skapa bättre förut­sättningar tillsammans. Har du till exempel en större säkring än ditt behov ”paxar” du plats i elnätet som hade kunnat gå till någon annan. Därför är det bra att byta till en mindre säkring som passar ens behov.

Men det finns också ekonomiska incitament för att se över sina säkringar. När du säkrar ner kan du få ett billigare elnätsabonnemang och minska dina kostnader. Precis det här har KFAB gjort nyligen.

– En av våra energicontrollers räknade på besparingar vi kunde göra om vi säkrade ner, så nu har ett 60-tal anläggningar fått en mindre säkring. Nu återstår bara att invänta ett resultat och se våra exakta besparingar.

Tack för att du hjälper oss att minska trängseln i elnätet

Våra städer utvecklas och vi använder alltmer el. Våra elnät utvecklas också, men inte alltid i samma takt som vår ökade elanvändning. För att trygga elförsörjningen bygger Tekniska verken ut och förnyar elnätet. Samtidigt behöver vi alla bli bättre på att hushålla med de resurser vi har här och nu. Genom att använda mindre el, ha rätt säkring och sprida ut elanvändningen över dygnet minskas belastningen på våra elnät, samtidigt som du får lägre elkostnad.

Miljösäkrar framtidens fastigheter

Förväntningarna på framtidens fastigheter skruvas upp hela tiden. De nya byggnaderna ska bland annat vara miljöcertifierade för att säkerställa sunda miljöer för de som vistas i husen. Enligt Tobias är miljöfrågan den största utmaningen framåt för hela branschen.

På kraftvärmeverket i Katrineholm produceras fossilfri fjärrvärme för att leverera en behaglig och jämn temperatur året om. Just miljön är en stor anledning till varför nästintill alla KFAB:s fastigheter har den lokalt producerade fjärrvärmen som uppvärmningsmetod.

– Förut eldade vi i enskilda pannor. Då var vår absolut största utmaning vår klimatpåverkan och arbetsmiljö. Eftersom fjärrvärmen är fossilfri belastar vi varken klimatet eller arbetsmiljön mer än vi behöver. En stor bidragande faktor till att fjärrvärmen fungerar så bra är också driftsäkerheten, det krånglar väldigt sällan.

Har det alltid varit ett självklart val med fjärrvärmen?

– Vi har kikat på andra alternativ av uppvärmning, just eftersom det har stor betydelse för klimatpåverkan, men det har ändå alltid landat på fjärrvärmen. Utöver den miljöfördel det innebär är det väldigt driftsäkert. Och om något händer finns det alltid en bra backup. Att vi också har ett så bra samarbete med personalen på kraftvärmeverket är absolut en bidragande faktor till att vi är så nöjda.

Fiber i alla fastigheter

Krav på teknik och uppkoppling i fastigheter ökar också. KFAB ställs inför nya utmaningar och måste tänka nytt. I alla KFAB:s fastigheter har du därför fiber från Utsikt Bredband, som levererar snabb och säker uppkoppling.

Jan Lewenhaupt

Om det är min stora dröm att vara elproducent? Det har blivit det.

Det genuina engagemanget för gården går inte att ta miste på

Jan Lewenhaupt visar oss runt på gården bland gamla hus och spannmålsodlingar. Han berättar anekdoter om den anrika gården Claestorp, Boda Kvarn och vattenkraftverket som familjen Lewenhaupt färdigställde 2007. Det genuina engagemanget för att bevara och överlämna gården till nästa generation, i ännu bättre skick, går inte att ta miste på.

Från tusen man till fem

Sedan 1776 har familjen Lewenhaupt ägt och bott på Claestorps gård. Gården har alltid gått i arv eller skänkts bort inom släkten, och ägaruppgifter finns dokumenterade ända sedan 1434. Att bo i miljön runt Claestorps gård är ett privilegium, men kommer också med ett ansvar.

– Jag älskar att vara i den här otroligt gamla, fina miljön och att vi har lyckats bevara den. Det gör mig stolt att vara en av de många i ledet som har bott här. Jag hoppas nästa generation ser det som sin uppgift att förvalta den till ett ännu bättre skick till generationen efter, säger Jan.

Jag älskar att vara i den här otroligt gamla, fina miljön och att vi har lyckats bevara den. Det gör mig stolt att vara en av de många i ledet som har bott här.

Utöver att producera el på gården driver familjen Lewenhaupt lantbruk, jakt och konferensverksamhet. Men det har inte alltid sett ut som det gör på gården idag, mycket har utvecklats under årens gång. På 1900-talet när bruken fortfarande var igång jobbade det som mest tusen personer på gården. Idag är de fem.

Dammluckorna var på väg att kollapsa – byggde vattenkraftverk

På Claestorps ägor står Boda kvarn - en gammal kvarn och dess kvarnmagasin. Fram till 1960-talet var den i daglig drift och försåg omgivningen med mjöl. År 2007 bestämde sig familjen Lewenhaupt för att bygga ett vattenkraftverk kring den för att producera el.

– Det som fick oss att bli elproducenter var att damm­luckorna var på väg att kollapsa, så vi behövde renovera. Vi började titta på om vi kunde producera el eftersom man har gjort det på Boda Kvarn förut. Från slutet av 1800-talet till 1940-talet hade man elproduktion här, tills blixten slog ut den.

Självförsörjande på el

Utöver vattenkraftverket satte han upp solceller på ladugården, logen och maskinhallen år 2017. Den el familjen Lewenhaupt producerar räcker till ungefär 30 hushåll om året. Att nyttja det som redan finns och att producera el som är förnybar är viktigt för Jan, men att vara just elproducent har inte alltid varit hans stora dröm.

– Om det är min stora dröm att vara elproducent? Det har blivit det, men det var inte det när vi tog beslutet. Däremot har min vision alltmer blivit att vara självförsörjande på el och uppvärmning. Det har vi klarat. Nu är det bara drivmedel kvar.

Levererar närproducerad och förnybar el till omgivningen

Den el som Jan producerar på Boda kvarn säljer han till elhandelsbolaget Bixia och på så sätt går den ut till Katrineholmare genom Tekniska verkens elnät.

– Den förnybara elen vi producerar har många fördelar. Den är lokal, den är närproducerad och den sliter inte på naturen. Utöver det bidrar den till den lokala bygden. Folk vill också veta var saker kommer ifrån, man vill veta att elen inte kommer från tysk brunkol.

Jan är stolt över arbetet de gjort på gården för att bidra till klimatomställningen och hoppas att det kommer att vara uppskattat i framtiden.

Den förnybara elen vi producerar har många fördelar. Den är lokal, den är närproducerad och den sliter inte på naturen.

– Det här är ett lysande exempel på att det går att göra något med en stark vilja. Man får titta på de resurser man har och hur man kan bidra till nästa steg i klimatomställningen. Det är ju en globalt viktig fråga som är lika viktig för mig som för varenda person.

Hyr en container för ditt avfall

På gården har Jan en stor grön container. Båda som privatperson och som företag kan du hyra en container för att bli av med avfall. När du gör det återanvänder vi det du slänger och skapar nytt värde.

Alltså, det är ju jäkligt praktiskt. Snyggt är det kanske inte, men det är ju supersmidigt och det väger upp.