Energi - så funkar det!

Vi alla är beroende av energi för att vår vardag ska fungera. Vi behöver värme i huset och till vattnet i duschen, el till lampor, spisen och mobilen, och bussen behöver drivmedel för att kunna köra oss till skola och arbete. Men vad är egentligen energi, och hur framställs den? Här lär du dig både om el, värme och biogas och får en inblick i framtidens energiförsörjning.

Energiläget i Linköping, Sverige och världen

Ju mer världen utvecklas, desto mer energi behöver vi. Samtidigt som mer satsningar görs på förnybara energikällor, som sol-, vind- och vattenkraft, används även fossila energikällor, som kol och olja, för att skapa den energi som behövs. Men hur ser egentligen energiläget ut hemma i Linköping och ute i världen? 

Hur kan vi använda resurser mer effektivt?

Vi kan på flera olika sätt använda jordens resurser och energikällor på ett mer hållbart och effektivt sätt. Genom att använda resurser mer cirkulärt, att vi kan använda samma resurs om och om igen, gör att energi och resurser räcker längre och till fler.

Lär dig mer om olika former av energi

Framtidens energi

Vi behöver mycket energi i framtiden, inte bara i Sverige utan över hela världen. Hur mycket energi kan vi producera? Och hur gör vi för att använda energi smartare så det räcker fler människor och till fler saker? Tekniken utvecklas hela tiden och det kan finnas en mängd olika lösningar på det.