Linköping inför nytt skyltsystem för avfallssortering 

Skyltsystem på Gärstad. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Pressmeddelande
13 juni 2022 11:10
Nu får återvinningscentralerna Malmen, Gärstad och Ullstämma i Linköping nya skyltar som med enkelt bildspråk och symboler ska underlätta sorteringen och inlämningen. Målet är att öka materialåtervinningen i Linköping, och på sikt den cirkulära ekonomin.

Det nya skyltsystemet ska göra det lätt för alla att sortera rätt. Skyltarna är uppdelade i 12 färgkategorier som vardera har flera ikoner och namn kopplade till sig. Exempelvis är plast- och gummikategorin lila och innefattar flera olika grupper för materialåtervinning.   

Samma system för hela Norden 
Sorteringsguiden med enhetliga färger, symboler och namn för avfallssortering, är utvecklad för gemensam användning i hela Norden och under de senaste två åren har fler och fler kommuner anslutit. Även producenter och exportörer använder samma märkning på förpackningar.  

- Igenkänningen gör att sorteringen blir tydligare och mer naturlig. Symbolerna är tillgängliga och användbara. Och nu i början har vi naturligtvis förstärkt med fler medarbetare som kan guida och visa våra besökare som kan ha frågor eller funderingar, säger Kjell Österskog, chef för Linköpings återvinningscentraler. 

Kretslopp i fokus när ”Brännbart” försvinner
Benämningen på den mest använda avfallsgruppen, ”Brännbart avfall” eller “Till förbränning”, har tagits bort i det nya systemet. Den har i stället ersatts av ”Energiåtervinning”. Idag slängs, enligt Tekniska verkens plockanalyser, alldeles för mycket återvinningsbart material i ”Brännbart avfall”. Det handlar om exempelvis textilier, förpackningar och plast som istället kan materialåtervinnas.

- Genom att byta perspektiv från linjärt till cirkulärt kan vi minska mängden avfall och öka återvinningen. Att betrakta och hantera avfall som råvaror istället för sopor är ett steg på vägen, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken. 

Hon räknar upp några exempel på saker i hemmet som går att energiåtervinna:

- I ”Energiåtervinning” ska jag enbart slänga det som blir kvar när jag har materialåtervunnit den stora majoriteten av mitt avfall. Bland annat är takpapp, kuddar, trasiga resväskor, skumgummi och mattor utmärkta material att utvinna fjärrvärme och el från, säger Charlotta Sund. 

För mer information:

Avfallsparlör - Lär dig det nya avfallsspråket - Sverige sorterar | Avfall Sverige 

Kjell Österskog, avdelningschef för återvinningscentralerna, Tekniska verken i Linköping: 013-20 92 57 eller kjell.osterskog@tekniskaverken.se

Linda Genander, verksamhetsutvecklare avfallstjänster, Tekniska verken i Linköping
013-20 91 63 eller Linda.Genander@tekniskaverken.se

Bild: Avfall Sverige
Lovisa Göransdotter
Pressansvarig