Problem när hushållsavfallet läggs i pappåsar

Pressmeddelande
01 juli 2021 08:00
Sedan plastskatten infördes på plastpåsar i matbutikerna har det lösa avfallet i hushållssoporna ökat. Tekniska verken i Linköping ser att allt fler använder papperspåsar - som inte går att knyta - där avfallet ramlar ur och ligger löst i soptunnorna.

Papperspåsar går också lätt sönder, tål inte fukt och går inte att knyta på ett sätt så att avfallet håller sig kvar i soppåsen. Dessutom kan lösa sopor lätt flyga iväg och hamna i naturen, och de kan dra till sig skadedjur som exempelvis råttor.

- Vi ser att det här är ett växande problem i Linköping, och vi vill nu värna om arbetsmiljön för de som hämtar soporna. Lösa sopor är ju minst sagt ganska äckligt och ohygieniskt och skapar dålig arbetsmiljö för de som hämtar dem. Soporna riskerar att blåsa omkring när soptunnorna töms, och det blir kladdigt med vätska som riskerar att stänka på personalen som tömmer soptunnorna. Sedan är det också så att lösa sopor förstör i vår optiska sortering, säger Jens Lövgren som är avfallsutvecklare på Tekniska verken.

Soppåsarna som samlats in kommer till Tekniska verkens optiska sorteringsanläggning,  där sorteras de gröna påsarna med matavfall ut för att bli biogas och biogödsel. Lösa föremål som ramlat ut ur soppåsarna ställer till med stora problem vid den optiska sorteringen av de gröna påsarna. Det kan bli stopp och risken finns att föremålen följer med i utsorteringen av de gröna påsarna och hamnar i biogasanläggningen. 

Det här gäller i soptunnan:
*Kasta inte i lösa prylar
*Knyt dubbelknut på alla påsar, både gröna påsen och påsen för restavfall
*Gröna påsen ska endast användas till matavfall

Läs mer här

För mer information kontakta gärna:
Jens Lövgren, avfallsutvecklare, Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 09
Jens.Lovgren@tekniskaverken.se

 

Soppåsen
I soppåsen lämnas endast restavfall vilket är det som blir över efter källsortering. Exempel på restavfall är dammsugarpåsar, tops, blöjor, kattsand och hushållspapper.
Restavfallet läggs i en starkare plastpåse, så den inte går sönder när den hanteras. Rullar med soppåsar finns att köpa i de flesta matvarubutiker. Välj gärna en påse av återvunnen plast som inte är svart, men grå färg går bra. De svarta påsarna inte upptäcks av den sista kamerastationen i optiska sorteringen om de av misstag råkat följa med de gröna påsarna.

Gröna påsen
Allt matavfall sorteras i gröna påsen. Exempelvis matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump. De gröna påsarna sorteras ut och matavfallet blir till biogas och biogödsel.

Papperspåsar 
Papperspåsar lämnas till återvinning av pappersförpackningar när de är färdiganvända.

Tunna plastpåsar
Tunna plastpåsar för frukt och grönsaker ska inte användas som soppåsar, de tål inte hanteringen och går sönder i sopbilen eller i den optiska sorteringsanläggningen.

Svarta sopsäckar
Är både för stora och för tunga för att för att sorteras i sorteringsanläggningen och orsakar stopp i anläggningen.