Svårt att ta hand om återbruksmaterial på Återvinningscentralerna

Pressmeddelande
27 mars 2020 20:03
Tekniska verken samarbetar med flera hjälporganisationer som kommer och hämtar det som lämnats in till återbrukshallarna. Men utvecklingen med anledning av coronaviruset för med sig att hjälporganisationerna får allt färre kunder, och försäljningen i butikerna har minskat drastiskt. Därför hämtas inte återbrukat material i samma utsträckning som tidigare, och för att det inte ska svämma över i hallarna uppmanas nu kunderna att inte lämna in saker där just nu.

I återbrukshallarna lämnas bland annat kläder, textilier, heminredning, möbler och husgeråd. Återbruk fyller en viktig funktion i ett cirkulärt samhälle då det minskar avfallsmängderna, samtidigt som energi och resurser sparas när färre produkter behöver nyproduceras. Återbrukshallarna som öppnades i höstas är välbesökta av Linköpingsborna och hit kommer mängder av prylar och kläder som kan komma till nytta igen.

Men det som lämnas vid återbrukshallarna, och säljs eller skänks vidare via lokala välgörenhetsorganisationers butiker och verksamheter, kan inte tas om hand på samma sätt nu. Hjälporganisationerna har tappat många kunder och säljer inte de saker som redan finns i butikerna, vilket leder till att de inte kan ta emot mer återbrukat material.

Därför bör alla som inte har ett akut behov av att lämna in saker, som exempelvis dödsbon, vänta med att lämna in återbruksmaterial och istället ha kvar sakerna hemma. 

- Det här är en mycket viktig och uppskattad del av vår verksamhet och det känns verkligen tråkigt att vi måste be våra kunder vänta med att lämna sina saker till återbruken. Vi hoppas av många anledningar att den här situationen lättar snart, och att vi till dess kan hjälpas åt och spara på det vi har för att lämna längre fram, säger Johan Borg, avdelningschef för hushållsavfall på Tekniska verken i Linköping.

Många kommer till Tekniska verkens återvinningscentraler den här årstiden med exempelvis trädgårdsavfall. Med anledning av coronaviruset är det viktigt att visa omtanke om personal och andra besökare genom att hålla avstånd till varandra under besöket på återvinningscentralen. Har man barn med sig vid besöket är det bra om de väntar kvar i bilen. 

Tekniska verken följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och vid symptom på förkylning och influensa ska inte återvinningscentralerna besökas.

För mer information kontakta gärna:
Johan Borg, avdelningschef hushållsavfall, 013 - 20 81 19
johan.borg@tekniskaverken.se

Liselott Myrbråten, affärsområdeschef, Avfallstjänster, Tekniska verken, 013-20 80 43
liselott.myrbraten@tekniskaverken.se