Klas Gustafsson pratar om elens utmaningar på Stora Infradagen 31 januari

Pressmeddelande
31 januari 2020 14:27
Idag, fredagen den 31 januari, arrangeras Stora Infradagen 2020 på Näringslivets Hus i Stockholm. Under dagen diskuteras bland annat vilka utmaningar Sverige står inför de kommande åren när det exempelvis gäller klimat- och hållbarhetsfrågor.

En av talarna är Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping, som kommer att berätta om vad ökad elektrifiering i samhället innebär och vilka utmaningar som finns.

- Vi måste bryta kWh diktaturen, det räcker inte att titta på hur mycket el vi producerar och konsumerar i Sverige på årsbasis. Elen måste finnas tillgänglig på rätt tid och rätt plats för att det ska fungera. Elsystemet är i stor förändring, produktionen blir allt mer väderberoende och elektrifieringen av exempelvis transportsektorn ökar kraven på effekt/kapacitet kraftigt, inte minst i städerna. Därför måste vi börja prata effekt och kapacitet istället för energi. År 2030 kommer vi att ha nästan lika mycket effekt ansluten i form av laddstolpar som hela Sveriges vattenkraft. Redan om ett par år kommer den anslutna effekten i vindkraft vara lika stor som hela Sveriges vattenkraft. Det här gör att vi genom styrning måste optimera elproduktion och elkonsumtion i realtid, säger Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping.

För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken i Linköping, 013- 20 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se