8 smarta tips för att vattna växter och trädgård på rätt sätt

Det är lätt att tänka ”det är väl bara att vattna”. Men visste du att det är bäst att vattna på morgonen? Eller att du kan hjälpa jorden att inte torka ut genom att täcka jorden? Och har du tänkt på att det bästa vattnet att vattna med är det som är gratis – det som regnar ner. Här ger vi tips på hur du bäst sköter bevattningen av växter och trädgård under sommaren.

1. Ju mer jord, desto bättre behåller den fukt

En liten kruka torkar ut mycket snabbare än en stor, så plantera gärna om dina växter i större krukor. Ju mer jord, desto bättre för bevattningen.

2. Täck jorden så torkar den inte ut lika lätt

Du kan lägga till exempel gräsklipp, halm eller något annat material som släpper igenom vattnet till jorden runt dina växter, så minskar avdunstningen. Dessutom gillar maskar och mikroorganismer täcket, så det är även bra för jorden. Gör inte lagret för tunt – då gör det ingen nytta. Fem till tio centimeter är bra.

3. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen

Allra bäst mår dina växter av att vattnas riktigt tidigt på morgonen. Då är de spänstiga inför den varma dagen och eventuella blöta fläckar på bladen torkar upp. Är du inte morgonpigg är kvällen ett bra alternativ. När det börjat svalna minskar avdunstningen och växterna hinner ta till sig vattnet innan solen går upp igen nästa morgon.

4. Vattna bara det som behöver vatten

Det kan kännas smidigt att ställa upp en vattenspridare, men då riskerar du också att vattna där det kanske inte behövs, till exempel gångar eller en uteplats. Alla växter behöver heller inte lika mycket vatten. En vattenspridare gör av med 8 liter vatten i minuten, eller 150 liter på bara 20 minuter. Det är lika mycket vatten som ett helt badkar! Använd vattnet smartare och få en lägre vattenräkning på köpet.

På Mina sidor ser du din vattenförbrukning och kan jämföra den över tid. Har du ingen fjärravläst vattenmätare bygger statistiken på den mätarställning du själv registrerar.

5. Vattna rötterna, inte bladen

Det kan låta självklart, men många tänker inte på att till exempel en vattenspridare eller vattenslang sprider vattnet till stor del över bladen, medan jorden under skyddas av grönskan och håller sig ganska torr. Blöta blad kan också dra till sig fler sjukdomar som till exempel bladmögel. Att vattna på jorden, antingen med vattenkanna eller med hjälp av automatiska bevattningssystem, gör att du sparar vatten och att växterna mår bättre.

6. Vattna med regnvatten eller dräneringsvatten från poolen

Fånga in vatten du redan har tillgång till i trädgården, till exempel regnvatten från taket eller dräneringsvatten från poolen, och använd att vattna med. Gratis och bra för växterna. Har du plats och vill kan en damm i trädgården vara det perfekta sättet att fånga in vatten. Inspireras av Sara som har byggt en egen damm.

7. Vattna hellre rejält och sällan än lite och ofta

Det är viktigt att få vattnet att nå ner till rötterna, annars söker sig växtens rötter dit vattnet finns. Om du skvätter på lite vatten ofta är det mest vatten i det översta jordlagret och växten utvecklar inga djupa rötter. När det då blir torrt ute och vattnet i det översta lagret dunstar bort, har växter utan djupa rötter svårare att överleva. Vattna istället rejält ett par gånger i veckan, så drar sig rötterna neråt i jorden där de har större möjligheter att hitta fukt en varm dag.

8. Har du en blomvakt? Grattis! Gör jobbet enklare för personen.

Möjligheterna att få hjälp igen nästa år ökar om blomvakten inte behöver komma lika ofta, och har fått tydliga instruktioner om vad som ska göras. Förbered dig genom att

  • se till att allt som kan behövas står framme på ett och samma ställe
  • skriva ner instruktionerna så tydligt du bara kan
  • bjuda över blomvakten innan du åker för att visa vad som ska vattnas och hur mycket. Kom ihåg att vad du tycker är att ”vattna ordentligt” kanske för någon mer ovan betyder mycket mindre vatten, eller alldeles för mycket.