Ljung vattenskyddsområde

Vattenskyddsområden i Linköpings kommun

Varje dag får 150 000 personer i Linköping sitt dricksvatten från flera olika vattentäkter, och vi behöver hjälpas åt att vårda vattnet. För att säkerställa att vattnet håller hög kvalitet även i framtiden har vi flera olika vattenskyddsområden. Här får du veta vad vattenskyddsområden är, vilka regler som gäller i respektive område och vad du kan göra för att hjälpa till.

Vad är ett vattenskyddsområde?

Ett vattenskyddsområde är ett område där särskilda regler gäller för att skydda våra vattentäkter. Dessa regler finns till för att vi ska kunna fortsätta leverera rent och säkert dricksvatten till alla Linköpings invånare. Våra största vattentäkter är:

  • Stångån (mellan Tannefors sluss och Brokinds sluss)
  • Motala Ström (Norrbysjön och Ljungsjön)
  • Slaka Grundvattentäkt (en nödvattentäkt)

Du kan se en översikt över alla vattenskyddsområden i Sverige på Naturvårdsverkets karta över vattenskyddsområden

Vad gör du om det händer en olycka?

Om det sker ett utsläpp eller spill i området, ring genast SOS Alarm på 112. Det är viktigt att snabbt rapportera så att vi kan skydda vårt vatten.

Skyddszoner

Varje vattenskyddsområde delas in i olika zoner där olika regler gäller för att skydda vattnet. Det är viktigt att du känner till och följer de regler som gäller för respektive område. 

Skyddszoner för Stångån

  1. Primär skyddszon: Den här zonen omfattar Stångån och en 50 meter bred remsa längs båda sidor av ån. Här gäller de strängaste reglerna. Det är förbjudet att tvätta bilar på hårda ytor. Användning av kemiska bekämpningsmedel kräver särskilt tillstånd. För att skydda vattnet är det viktigt att undvika spill och läckage, särskilt av farliga ämnen.
  2. Sekundär skyddszon: Sekundärzonen är området som leder till primärzonen. Det inkluderar sjöarna Stora Rängen och Lilla Rängen. Här behöver du särskilt tillstånd för att bygga, gräva eller använda kemiska bekämpningsmedel. Det är dessutom förbjudet att tvätta bilar på hårda ytor, och gödsel och olja måste hanteras försiktigt.
  3. Tertiär skyddszon: Tertiärzonen är det yttersta området. Här gäller allmän försiktighet för att skydda vattnet. Alla saker som kan påverka vattnet måste göras med omsorg. Skyltar vid vägar och leder visar att området är skyddat.

Skyddsföreskrifter Stångån (pdf)

Karta över Stångåns vattenskyddsområdeStångåns vattenskyddsområde

Skyddszoner för Ljung, Motala Ström

  1. Inre skyddszon: Här gäller flest föreskrifter. Det är viktigt att vara extra försiktig eftersom det är närmast vattnet. Området omfattar vattenområdet mellan Borensbergs kraftstation och Malfors kraftverksdamm samt ett cirka 50 meter brett landområde. Hantering av miljöfarliga ämnen är strikt reglerad i denna zon.
  2. Yttre skyddszon: Denna zon omfattar marken som leder vatten till Motala Ström. Här gäller generellt försiktighet för att skydda vattenkvaliteten och minimera risken för föroreningar.

Skyddsföreskrifter Ljung (pdf)

Karta över Ljungs vattenskyddsområde

Ljung, Motala ström, Vattenskyddsområde

Skyddszoner för Slaka Grundvattentäkt

  1. Primär skyddszon: I den primära skyddszonen är reglerna strängast. Det är viktigt att skydda grundvattnet, vilket innebär att hantering av kemiska ämnen och miljöfarliga verksamheter är starkt reglerade.
  2. Sekundär skyddszon: Sekundärzonen syftar till att minimera risken för föroreningar i grundvattnet. Reglerna här är inte lika strikta som i primärzonen, men all hantering av potentiellt skadliga ämnen måste ske med stor försiktighet.

Skyddsföreskrifter Slaka vattenskyddsområde (pdf)

Karta över Slaka vattenskyddsområde

Slaka vattenskyddsområde

Tre barn och två vuxna står på en badbrygga vid svensk sjö

Vad du kan göra för att skydda vårt vatten

Det finns olika saker du kan göra för att skydda vårt vatten, beroende på vilken roll du har i området. 

För dig som bor i området

  • Undvik att tvätta bilen på asfalt eller hårdgjorda ytor. I vissa områden är det förbjudet, men det är bra att undvika det oavsett. Vattnet från dessa ytor ofta rinner rakt ut i våra vattendrag och riskerar att förorena vattnet. För att veta vad som gäller där du bor, se skyddsföreskrifterna för just ditt område.
  • Hantera kemiska ämnen med försiktighet så att de inte hamnar i naturen och påverkar vattenkvaliteten.

För dig som är verksamhetsutövare eller jordbrukare

  • Om du hanterar kemikalier eller petroleumprodukter i området behöver du särskilt tillstånd, särskilt inom primär och sekundär skyddszon.
  • För spridning av kemiska bekämpningsmedel måste du söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Det här är för att säkerställa att det inte sker någon påverkan på vattenkvaliteten.

För dig som besöker området

  • Hantera bensin och kemikalier med stor försiktighet, till exempel när du tankar en båt eller behandlar din brygga. Det här är för att förhindra att skadliga ämnen når vattnet och skadar dess kvalitet.