Avfall och återvinning
Ansvarsfull avfallshantering | |
Återvinningscentraler nära dig | |
Cirkulära avfallstjänster |
Vad kan vi hjälpa dig med?
Sophämtning
Sophämtning av mat- och restavfall
Hämtning av trädgårdsavfall
Hämtning av grovsopor
Hämtning av latrin från fritidshus
Hämtning av farligt avfall
Slamtömning av enskilt avlopp
Släng ditt avfall i Bjässen storsäck
Hyr container i Linköping och Katrineholm
Platser att slänga avfall på
Återvinningscentraler i Linköping
Återvinningsstationer i Linköping
Vika återvinningscentral i Katrineholm
Trädgårdsavfallstippar i Linköping
Priser
Frågor och svar om sortering
I vanliga soppåsen slänger du restavfall. Det är sånt som blir kvar när du sorterat bort allt som ska återvinnas på annat sätt. Restavall är till exempel:
- dammsugarpåsar
- hushållspapper
- trasor
- blöjor
- tamponger
- bindor
- bomullsrondeller
- tops
- disk-, tand- och toaborstar
- plastleksaker som inte innehåller batterier eller lampor.
När vi tömmer din soptunna kör vi soppåsarna till Gärstad avfallsanläggning. På Gärstad tömmer sopbilen först alla soppåsar i en så kallad optisk sorteringsanläggning. Här sorteras de gröna påsarna med matavfall automatiskt ut från soppåsarna med restavfall. Sorteringen sker med hjälp av kameror som läser av den gröna färgen på matavfallspåsarna.
Påsarna med restavfall åker sen vidare till ett av våra kraftvärmeverk. Där de blir bränsle som sen används i produktionen av fjärrvärme, fjärrkyla och el. De gröna påsarna med matavfall fortsätter sin resa till vår biogasanläggning där de blir till biogas och biogödsel. På så sätt kan både energi och näringsämnen komma till nytta igen.
Vissa sopbilar som hämtar förpackningar har flera fack i bilen som gör att alla olika avfallstyper hålls separat. De lämnas sen till olika återvinningsanläggningar där de blir till nya produkter.
Nej, du behöver inte diska dina förpackningar. Det räcker med att de är tömda och att det inte finns några matrester kvar. För att undvika dålig lukt kan du skölja ur dina förpackningar.
Ja, tillsammans kan vi spara både energi och naturresurser genom att återvinna material flera gånger om - i stället för att tillverka nytt. Visste du till exempel att när vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars hade gått åt vid nyproduktion? När du sorterar dina sopor så hjälper vi dig att ta hand om dem på ett säkert och resurseffektivt sätt.