Människa med varselkläder håller i ett rör som går ner i en brunn

Slamtömning av enskilt avlopp

Det är vi som ansvarar för slamtömning av enskilt avlopp i Linköpings kommun. Här hittar du all information om hur det går till och vad du som fastighetsägare behöver tänka.

Tömning av avloppet minst en gång per år

Vi tömmer enskilda avlopp löpande under året enligt ett schema. Vill du veta hur ofta vi tömmer ditt, kontakta kundservice. Det generella tömningsintervallet:

  • Slamavskiljare, slutna tankar och minireningsverk: tömning minst 1 gång per år.
  • BDT-brunnar (bad, disk och tvätt): tömning 1 gång varannat år.
  • Urintankar: tömning 1 gång per år, i september.

I vissa fall tömmer vi oftare, beroende på anläggningens storlek och beläggning.

Du får mejl när det är dags för tömning

När det närmar sig slamtömning skickar vi ett mejl till dig. Tömningen sker då inom två veckor. Om du är osäker på om vi har din mejladress, mejla avfall@tekniskaverken.se.

Ska du flytta till ett hus med enskilt avlopp?

När du ska flytta inom Linköpings kommun gör du en flyttanmälan för att fixa dina avtal. Det är allt du behöver göra, sen kommer vi och tömmer ditt avlopp löpande.

Du kan beställa en extra tömning

Om du behöver en extra tömning av ditt avlopp, kontakta vår kundservice.

Checklista för fastighetsägare inför slamtömning

Som fastighetsägare ansvarar du för anläggningens skötsel, underhåll och att den är tillgänglig. Slambilen som kommer är ett stort och tungt fordon. Den kräver både gott om utrymme och en hållbar väg. Underlätta för personalen genom att följa nedanstående checklista.

  • Röj bort växtlighet som hänger in på vägen så den är minst 3,5 meter bred och minst 4 meter fri höjd.
  • Se till att slambilen kan vända. En vändplan behöver vara minst 19 meter i diameter och en vändficka minst 10 meter lång och 5 meter bred.
  • Slambilen får inte backa, förutom när den ska vända. Se till att det finns utrymme för slambilen att köra på.
  • Vid behov, förstärk vägen så att den håller för en 30 ton tung lastbil. Du som äger fastigheten ansvarar för att marken håller att köra på.
  • Se till att det inte finns några hinder mellan slambilen och brunnslocket, till exempel buskage, hängande grenar, murar och staket.
  • Skotta och sanda vintertid så att slambilen och personalen kan komma fram.
  • Brunnslocket får inte vara för tungt eller svårt att öppna. Det ska ha handtag och får väga max 40 kg om det ska dras åt sidan och max 15 kg om det ska lyftas.
  • Se till att brunnslocket är helt frilagt. Ligger det under markytan måste det grävas fram ordentligt, även runt om, så att chauffören har möjlighet att skjuta det åt sidan.
  • Märk ut brunnen så att den är lätt att hitta.
  • Om annat än betonglock används är det viktigt att anläggningen utrustas med lämplig låsanordning och hålls låst för att hindra barn och andra från att falla ner i brunnen.
  • Om du har ett minireningsverk, se till att ha en laminerad instruktion vid tömningsplatsen för hur just ditt minireningsverk töms. Olika minireningsverk kan tömmas på olika sätt.
  • Avståndet mellan där slambilen står och brunnen får inte överstiga 20 meter om inte särskilda skäl finns. Permanent slang kan grävas ned vid behov. Förslag på installation av permanent slang

Efter tömning av slambrunnen

Efter tömning av slambrunnen står det vatten kvar i brunnen vilket är helt normalt. Vattnet kommer från eventuella spolningar i huset eller läckage mellan brunnsringarna. Det kan även ligga lite tunt slam eller skum på ytan. Det kommer från kanterna på brunnen eller spolningar som hunnit utföras i toaletten.

Efter tömningen bör slamavskiljaren fyllas upp med vatten för att inte riskera att slam rinner över till nästa kammare i brunnen när nivån sakta stiger.

I en sluten tank är det normalt att det är 10–15 cm slam kvar på botten på grund av sugrörets avstånd från botten och det slam som runnit utefter tankväggarna.

Pris för slamtömning

Kostnaden för tömningen beror på anläggningens volym och inte den mängd som hanteras. I kostnaden ingår transport och avfallsbehandling vid Nykvarns reningsverk.

Aktuella priser för slamtömning

Planera för nytt avlopp

När du ska bygga ett nytt enskilt avlopp är det viktigt att du uppfyller alla krav.

Information om enskilt avlopp för husägare (avloppsguiden.se)

Information om eget avlopp (linkoping.se)

Förslag på utförande av permanent nedgrävd slang

Avståndet mellan där slambilen står och brunnen får inte överstiga 20 meter om inte särskilda skäl finns. Istället kan man gräva ner en permanent slang. Här beskriver vi ett förslag på hur man kan göra, men det kan också göras på annat liknande sätt. Till exempel lös slang med tillhörande slamsugningskopplingar. Krav på installation, oavsett lösning:

  • Sugledningen får vara max 60 meter lång.
  • Nivåskillnad mellan slambilens uppställningsplats och botten på slamanläggningen får vara max 6 meter.

""

Rör och material: Använd 75/45 böj med en eller två muffar. Använd 75 mm PP-rör i lämplig längd, som kan placeras både nedgrävda eller ovan mark.

Montering i marken: Använd takjärn i 3 mm gods och 2 meters längd, galvaniserat. Dela på mitten och snedkapa. Slå ner järnet i marken. Om det inte går att få det "bergfast", gräv och gjut fast det med betong. Kapa takjärnet till lämplig höjd med bågfil eller vinkelkap efter nedslagning.

Påfrestningarna är mycket stora vid slamsugning eftersom sugslangen kastar när det kommer med luft vid slamsugningen. Om anordningen inte är tillräckligt fastsatt havererar den.

Sugkoppling mot slamfordon: Koppling med anslutning 75 mm/3" placeras minst 25 cm över mark och max 10 meter från fordonsplatsen. Använd rundjärnsbygel FZB, M8 x 76,1 samt M8 bricka och mutter.
""

Sugkoppling mot slamanläggning: Koppling med anslutning 75 mm/3" placeras minst 25 cm över mark och max 1 meter från slamanläggningen.
""

Tips: Vid montage av böjar mot slangkoppling och mot rör över mark, använd inget eller minimalt med smörjmedel, så "sätter sig" delarna med en gång och blir stadigare.