Så fungerar fjärrvärme

Fjärrvärme är ett smart uppvärmningsalternativ för dig som tycker att saker bara ska fungera. Det är enkelt, tryggt, bekvämt och dessutom resurseffektivt både för dig och för miljön.

Tryggt och säkert

Med fjärrvärme har du ett skönt inomhusklimat, oavsett hur kallt det är ute. Du har alltid tillgång till värme och varmvatten. Vi ser till att värmen kommer hem till dig och ansvarar för ledningsunderhåll dygnet runt, året om. Fjärrvärme har dessutom lång livslängd och hög leveranssäkerhet. Du har även en extra trygghet i form av Fjärrvärmelagen och att vi är med i Reko fjärrvärme. Läs om Fjärrvärmelagen och Reko fjärrvärme.

Enkelt och bekvämt 

Med fjärrvärme behöver du inte engagera dig särskilt mycket. Värmen kommer från ett centralt värmeverk genom ledningar i marken och tar hand om både uppvärmning av huset och vattnet. Fjärrvärmecentralen tar liten plats, du har nu möjlighet göra om det gamla pannrummet till hobbyrum eller förrådsutrymme. Fjärrvärmecentralen är även helt sotfri och varken luktar eller låter och behöver sällan någon tillsyn. Skulle det vara några problem så har du alltid möjlighet att kontakta oss, dygnet runt, året om.

Ekonomiskt

Fjärrvärme är ett prisvärt alternativ och på många orter är fjärrvärme det billigaste uppvärmningsalternativet. Att installera fjärrvärme kan öka värdet på din fastighet och minska dina uppvärmningskostnader.

Miljönytta

I vårt moderna samhälle använder vi mycket energi och sätter höga krav på komfort. Ingen vill vakna upp till en kall dusch. Samtidigt måste vår totala energianvändning minska så att vi inte använder mer resurser än vad som är hållbart. Du kan vara med och göra skillnad genom ditt val av uppvärmning.  

En del av lösningen för det resurseffektiva samhället är fjärrvärme. Fjärrvärme bidrar till minskade koldioxidutsläpp och en bättre miljö med renare stadsluft. Den största delen av värmen kommer från sådant som annars skulle ha gått till spillo – exempelvis avfall, spillvärme och rester från skogsindustrin. Fjärrvärme innebär att vi tillsammans skapar värme genom energiåtervinning, istället för att var och en har sin egen värmekälla. Det är både smart och mer resurseffektivt.

Fjärrvärme produceras i ett centralt värmeverk som har en avancerad och effektiv reningsutrustning. I Linköping och Katrineholm producerar vi dessutom el samtidigt som vi producerar värme och i och med det utnyttjas bränslet effektivt.

Kontakta oss för mer information

Ulla Skogh
Teamledare
Tekniska verken
Lars Löfkvist
Försäljningsingenjör
Tekniska verken
Olav Bergström
Försäljningsingenjör
Tekniska verken

Oberoende energirådgivare

Om du vill veta mer om fjärrvärme och uppvärmning har du alltid möjlighet att kontakta kommunens energirådgivare som kan ge dig en opartisk bedömning. 

Mer information finns även Energimarknadsinspektionens webbplats och Energiföretagen webbplats.  

Hjälpte denna information dig? Nej