Erik och Stina gick från bergvärme till fjärrvärme

För drygt ett år sedan lämnade Erik Reutermo och Stina Åström lägenhetslivet för en villa i Ljungsbro. De bestämde sig snabbt för att byta värmesystem och lät den 18 år gamla värmepumpen flytta ut. In kom istället fjärrvärmen!

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

Det är en smakfullt och personligt inredd villa som Erik och Stina visar oss in i. Här samsas färgglada tapeter med avskalad inredning och väl utvalda prydnadssaker. En mindre synlig förändring finns i källaren, en trappa ner. Där har familjens nya fjärrvärmecentral tagit plats.

– När vi flyttade in fick vi ta över en bergvärmepump och ett bergvärmesystem som var 18 år gammalt. Om systemet skulle gå sönder hade vi behövt leta reservdelar på blocket, berättar Erik. 

Hälften så dyrt att installera fjärrvärme som bergvärme

Att de skulle byta värmesystem kändes självklart, frågan var bara till vad. Paret tog in två offerter på fjärrvärme och bergvärme men landade snabbt i sitt val.

– Den totala installationskostnaden för fjärrvärme var hälften av vad det skulle kosta med ny bergvärmepump plus grävning. Dessutom tog Tekniska verken ett helhetsansvar och projektledde allting. Om vi skulle valt bergvärme hade vi behövt ta det ansvaret själva, berättar Stina.

”Det tog en vecka allt som allt”

När Stina och Erik bestämt sig dröjde det inte länge innan deras nya fjärrvärmesystem var på plats.

– Installationen var väldigt smidig, det tog en vecka allt som allt. Det började med grävning och därefter kom VVS-montörerna in och satte upp element och drog de sista rören, berättar Erik.

– De tog också med sig vårt gamla värmesystem när installationen var färdig, flikar Stina in. 

Enkelt, stabilt och tryggt

Vissa reagerar med förvåning när paret berättar om bytet till fjärrvärme, men Stina och Erik pratar varmt om sitt val. 

– Den största fördelen skulle jag säga är enkelheten. Vi slipper massa manicker och mojänger som vi har ansvar för. Det finns en värmeväxlare och that’s it, säger Erik.

Även att kostnaden för fjärrvärme inte påverkas av skiftningar i elpriset, och att systemet i princip är underhållsfritt, ser familjen som två viktiga fördelar.

– Vi värderar tryggheten mycket. Vår uppvärmningskostnad är stabil och systemet är driftsäkert, säger Stina.