Pappa läser godnattsaga för sin dotter i sängen

Anslut och installera fjärrvärme i ditt hus

Fjärrvärme är alternativet för dig som vill värma ditt hus med lägre miljöpåverkan.

ikon kartnål

En tjänst för dig i Linköping, Katrineholm, Åtvidaberg,
 Kimstad, Skärblacka, Borensberg och Kisa

Vi hjälper dig att installera fjärrvärme

Om du bor i ett kvarter där fjärrvärmen finns, är du ett steg närmare ett riktigt bra val av uppvärmning! Med fjärrvärme får du ett tryggt, bekvämt och prisvärt värmesystem med lång hållbarhet och minimalt underhåll. Kontakta oss för att se om du kan få fjärrvärme och vad det skulle kosta.

Så mycket kostar fjärrvärmen

Ett tips när du ska byta värmesystem är att jämföra den totala kostnaden för olika alternativ. Vi har sammanställt våra kostnader så att du får en ungefärlig prisbild. Det kan även tillkomma kostnader för arbetet och för att byta ut ditt gamla system.

Anslutningsavgift för fjärrvärme

Här ser du kostnaden för att ansluta ditt hus till fjärrvärmenätet. Du har möjligt att få ROT-avdrag för en del av arbetskostnaden om ditt hus är äldre än fem år. Vi drar av ROT-avdraget direkt på din faktura.

Anslutningsavgift Efter ROT-avdrag
55 000 kr 46 900 kr (avdraget är 30 % av arbetskostnaden 27 000 kr)

I anslutningsavgiften ingår:

  • Grävning på gatan och på din tomt.
  • Fjärrvärmeledning från gatan fram till din husvägg, max 15 meter.
  • Återställning av tomten.
  • Rådgivning när du har kommit igång.

Kostnader som kan tillkomma

5 000 kr eller 4 160 kr efter ROT-avdrag, per meter fjärrvärmledning över 15 meter.  

Pris för fjärrvärmecentral och installation

Det tillkommer även en kostnad för att installera din fjärrvärmecentral. Du kan antingen köpa tjänsten av oss eller anlita en egen VVS-installatör. Fyll i kontaktformuläret om du vill att vi hjälper dig.

Fjärrvärmecentral och installation Efter ROT-avdrag
46 250 kr 40 850 kr (30% av arbetskostnaden à 18 000 kr)

I installationskostnaden ingår:  

  • En fjärrvärmecentral med en beräknad livslängd på 20–30 år.
  • Två års garanti med start på installationsdagen.
  • Installation av fjärrvärmecentralen.
  • Bortforsling av din befintliga värmeanläggning.
  • Rådgivning när du har kommit igång.

Kostnader som kan tillkomma

Ventilationsarbeten, sanering, byte från direktverkande el till vattenburet system. Dessa offereras separat av en ventilation- eller VVS-installatör.

Prisexempel för en genomsnittsförbrukning

När fjärrvärmen är indragen betalar du en årsavgift och en energiavgift för värmen du använder. Kostnaden skiljer sig beroende på var du bor och hur mycket värme och varmvatten du använder under året. På Mina sidor kan du enkelt hålla koll på din användning.

Exemplet visar årskostnaden för en genomsnittsvilla i Linköping som använder 20 000 kWh per år.

Total kostnad kr/år Årsavgift, kr Energipris, kr
19 424 6 400 13 024

Så går anslutningen till

Vi är med dig hela vägen och hjälper dig att komma igång när allt är installerat och klart.

1. Besök hemma hos dig

Vi börjar med ett besök hemma hos dig för att mäta och bestämmer dragningen för fjärrvärmeledningen från gatan till din tomt. Vi kollar även på en placering för fjärrvärmecentralen.

2. Offert

Efter hembesöket skicker vi en offert till dig.

3. Planering och förberedelse

När du har godkänt offerten startar vår planering. Vi söker tillstånd från de som ansvarar för vägen utanför ditt hus. Ibland behöver vi även ett arkeologiskt tillstånd. 

4. Grävning och anslutning

Cirka två veckor efter att tillstånden är godkända börjar vi gräva. Vår entreprenör kontaktar dig innan grävningen startar. Vi gräver en smal kanal från gatan fram till ditt hus, lägger ner fjärrvärmeledningen och monterar avstängningsventiler på fjärrvärmeledningen på utsidan av huset. När vi är klara fyller vi igen kanalen.

5. Fjärrvärmecentralen installeras

Nu finns det fjärrvärme fram till huset och det är dags att installera fjärrvärmecentralen. Du kan antingen beställa fjärrvärmecentral och installation av oss eller anlita en auktoriserad VVS-firma. 

6. Återställning av tomten

Vi återställer din tomt när årstiden och vädret tillåter och stämmer av så att du är nöjd. 

7. Vi hjälper dig att  komma igång

När allt är klart kan du boka kostnadsfri information som utförs digitalt eller genom besök hemma hos dig där du får en genomgång av hur din fjärrvärmecentral fungerar. Det gäller 1 år efter installation. Du blir ägare av fjärrvärmecentralen men vi äger och sköter din fjärrvärmemätare och ledningarna fram till huset. 

Du har två års garanti på fjärrvärmecentralen. Efter det kan du teckna serviceavtal där återkommande servicebesök och rabatt vid felavhjälpning ingår. 

Byta till fjärrvärme om du har ett vattenburet system

Har du redan vattenburen värme i ditt hus kan du behålla dina element. Om du beställer fjärrvärmecentral och installation av oss hjälper vi dig att bli av med din gamla panna.

Byta till fjärrvärme från direktverkande el

Om du värmer ditt hus med direktverkande el behöver du först byta ut dina element i huset. Kontakta en auktoriserad VVS-installatör som hjälper dig med konverteringen till vattenburen värme.

Få ut mer av fjärrvärmen

Teckna serviceavtal 

Med ett serviceavtal kan du känna dig extra trygg. Vi kommer hem till dig vart tredje år för att serva din fjärrvärmecentral. Du får även rabatt på material och felavhjälpning om något behöver repareras eller åtgärdas.

 Fjärrvärme+pool=poolvärme

Använd fjärrvärme när priset är som lägst och förläng badsäsongen. Allt som behövs är en poolvärmeväxlare och på vissa orter ett poolavtal.

Vi hjälper dig komma igång

När fjärrvärmen är installerad hjälper vi dig att komma igång. Du får gratis rådgivning där vi tillsammans går igenom funktionerna på din fjärrvärmecentral.

Få en fjärrvärmeoffert

Kontakta oss så går vi igenom dina förutsättningar och lämnar en offert utan köpkrav.