Spara energi med rätt uppvärmning och temperatur

Fjärrvärme är ett hett tips

Du kan vara med och göra skillnad genom hur du väljer att värma upp ditt hus. Fjärrvärme bidrar till minskade koldioxidutsläpp genom att ta till vara resurser som annars skulle ha gått till spillo, till exempel avfall, spillvärme och rester från skogsindustrin. På så sätt återvinns energin ur avfallet och blir till bränsle för att värma ditt hus eller fastighet, istället för att avfallet läggs på deponi där det läcker växthusgaser.

Tänk på att även handdukstorken, golvvärmen och poolen kan värmas med fjärrvärme.

Fjärrvärme är ett klimatsmart val som tar tillvara på resurser.

Fjärrvärme är ett klimatsmart val som tar tillvara på resurser.

Lufta och håll fritt för elementen

Kontrollera så att element och termostater fungerar som de ska så att de inte går för högtryck i onödan. Lufta elementen för att få en jämn värme i hela huset. Tänk också på att inte ställa möbler eller hänga långa, tjocka gardiner framför elementen. Värmen behöver kunna cirkulera fritt i rummet.

Isolera mera

Vill du spara pengar och energi är det smart att isolera ditt hus bättre. Täta dragiga fönster, dörrar och glöm inte balkongdörren. Visste du att med en otät vind försvinner cirka 15 procent av värmen ut genom taket?

Vädra snabbt - och stäng igen

Vädra eller sänk temperaturen när det är varmt ute med korsdrag istället för fläkt. På vintern, kom ihåg att stänga dörrar till kalla utrymmen.

En ger fem

Prova på att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka 5 procent minskning av din energianvändning för uppvärmning. Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Stäng inne värmen med persienner på vintern.

Stäng inne värmen med persienner på vintern.

Täpp igen med persienn 

Om du släpper ner persiennerna och vinklar dem på natten så bidrar det till att värmen stannar inomhus.

Gäster ger värme

När du har gäster händer det ofta att både spisen, ugnen och kanske även brasan är igång under flera timmar. Sänk gärna tempraturen i huset några timmar innan gästerna kommer och skruva inte upp förrän de har åkt hem. På det sättet sparar du både energi och får en trivsammare inomhusmiljö.

Hjälpte denna information dig? Nej