Minska matsvinnet

Ingen vill egentligen slänga mat. Men för lite planering, brist på tid och billig mat gör att det ändå blir så. Vi ger dig tips på hur du kan bli svinnsmart.

Att producera mat kräver resurser. Det går åt stora mängder vatten, olja, kemikalier och mark. Mycket av vår mat produceras utomlands och transporteras med båt, flyg och lastbil för att komma hit. Maten står för en stor andel av hushållens klimatpåverkan. Mycket av maten som hamnar i soporna är fortfarande ätbar. Eller hade kunnat vara det om den hade hanterats rätt. 

Minska matsvinnet ...

... när du handlar

  • Titta vad du har hemma innan du handlar och planera dina inköp. 
  • Köp inte mer än du behöver. Om du köper storpack av färskvaror kan ett tips vara att dela upp och frysa in det du inte använder direkt. 
  • Försök att motstå frestelsen att köpa erbjudanden om du inte säkert vet att du kommer använda maten. 
  • Handla mat med kort datum om du tänker använda varorna direkt.
  • Välj frukt och grönt så att de är lagom mogna när du har tänkt äta dem. 
  • Ändarna som blir kvar när man skivar t.ex. skinka i chark passar fint i pastasåser och pajer. Hör med din butik om de säljer dem. 

... när du lagar mat

  • Ta vara på resterna. Se dem som en bonus!
  • Gör matlådor. 
  • Lägg uppskuren isbergssallad i kallt vatten så håller den sig krispig och fräsch längre.  
  • Lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen. 
  • Använd ledsna grönsaker i grytor och soppor.
  • Tina den frysta fisken i mjölk så smakar den som färsk.
  • Torrt bröd? Rosta eller gör varma mackor. 

... i barnfamiljen

  • Istället för att servera mjölk och flingor i tallrikar kan man göra mindre portioner och använda ett glas eller små skålar. Är man hungrig är det ju bara att fylla på. 
  • Använd mindre tallrikar så upplevs portionerna större än vad de egentligen är. 
  • Ett roligt sätt att servera potatismos på är att använda en glasskopa. 
  • Låt barnen lägga upp maten själva på sina tallrikar.
  • Kalla restmaten för roliga namn. Överraskningsgratäng (med rester från kylen), Muskelsmoothie (med spenat) och Favoritbuffé (restmiddag där alla får välja ut sin favorit bland resterna).

Förvara maten rätt

Hur du förvarar maten spelar roll för hållbarheten. Vi ger några tips.

Hjälpte denna information dig? Nej
Fakta

Visste du att?

  • En tredjedel av all mat som framställs i världen hamnar aldrig i våra magar utan går till spillo.
  • Det går åt 15 000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött.
  • En familj på fyra kastar mat för cirka 6 000 kr/år vilket ungefär motsvarar en hel månads matinköp och då ingår inte ens maten som hälls ut i vasken.
  • Det går åt 140 liter vatten att för att producera 1 kopp kaffe. 
  • Det går åt 13 liter vatten för att odla en tomat.
  • Det går bara åt 1,05 liter vatten för att producera en liter kranvatten. Motsvarande siffra för en liter mjölk är 900 liter.