Minska avfallet

Konsumtion är en av de största bovarna bakom koldioxidutsläppen. När vi köper med, produceras det mer och det genererar i sin tur mer avfall. Avfall uppstår i flera led, både när en vara produceras, förpackas och när den är förbrukad.

Skulle alla leva som vi svenskar, skulle det behövas 4 jordklot! För att vända trenden och minska avfallet måste vi tänka smart och konsumera hållbart. 

Köp mindre

Ett sätt att minska avfallet som uppstår, och den totala klimatpåverkan, är att konsumera mindre. Tänk igenom varje köp, behöver du det verkligen och 

måste det vara nyproducerat? Mycket finns att hitta på second hand eller köp- och säljsajter. Du kan även testa på en köpfri månad.

 

Dela och låna

Är det rimligt att alla i ett område äger varsin häckklippare, stege, motorsåg eller högtryckstvätt? Vad blir kostnaden per användning om saken används en halvtimme varannan säsong? Det finns appar och tjänster som gör det enkelt att hyra och dela med varandra. Eller så kan du låna av en kompis eller granne. Klädbibliotek, bil- och cykelpooler är också bra tips.

Vårda och laga

Ta hand om det du tycker om för att förlänga livslängden. Vårda dina kläder genom att inte tvätta dem så ofta och istället vädra dem. Skorna kräver lite extra omtanke ibland och du lämna dem till skomakaren om de behöver lagas.

Hjälpte denna information dig? Nej