Tvätta bilen i biltvätt – det spelar roll

Genom att tvätta bilen i en biltvätt eller tvätthall undviker du att förorenat vatten, som innehåller tungmetaller och kemikalier, rinner ner i närmsta gatubrunn och sedan rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Det spelar roll för människa, djur och natur. Här får du veta mer om vad som gäller när du ska tvätta din bil.

Får man tvätta bilen hemma?

Många tror att det är okej att tvätta bilen hemma på gatan eller garageuppfarten. Sanningen är den att det gör mer skada än nytta. Att ta din bil till en tvätthall eller biltvätt är det snällaste du kan göra för både människa, djur och natur när du vill ha en ren bil.

Varför ska man inte tvätta bilen på gatan?

Varje år genomförs ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på våra gator och garageuppfarter. Eftersom vi använder samma vatten om och om igen är det viktigt att vi är rädda om det. Det smutsiga vattnet från din bil innehåller tungmetaller och andra kemikalier som är skadliga för både människor och djur. När du tvättar din bil på gatan eller garageuppfarten rinner förorenat vatten ner i närmsta gatubrunn och sedan rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Gatubrunnarna är till för att ta hand om regn, snö och is som smälter. Det vattnet renas därför inte i reningsverken. Det betyder att det smutsiga vattnet från din bil blir till Linköpings badvatten. När du väljer en biltvätt eller tvätthall renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen.

Är det olagligt att tvätta bilen hemma?

Enligt Miljöbalken är vi skyldiga att göra vad vi kan för att undvika skador på människors hälsa och på vår miljö. Vi får alltså inte släppa ut orenat vatten i vår natur. Att tvätta bilen hemma kan med andra ord innebära rättslig påföljd enligt Miljöbalken.

Hårdare regler i våra vattenskyddsområden

I Linköpings kommun har vi flera vattenskyddsområden. Om du bor i ett vattenskyddsområde är reglerna ännu hårdare och överträdelse kan leda till någon form av rättslig påföljd. Länsstyrelsen och Linköpings kommun beslutar om våra vattenskyddsområden och ser till att reglerna efterföljs.

Läs mer om Linköpings vattenskyddsområden på vår webbplats.

Läs mer om vattenskyddsområden på Länsstyrelsens webbplats.

Visste du det här? Fem fakta om biltvätt

Att tvätta bilen regelbundet är viktigt för att hålla den snygg länge. Du kanske tror att det bästa alternativet är att tvätta bilen hemma med miljömärkta bilvårdsprodukter. Det finns många anledningar till att det inte är en bra idé. Här berättar vi varför:

  • Det går åt mycket vatten när du tvättar bilen hemma. Kommersiella biltvättar har ett mer effektivt spolsystem än vad du kan få av en vanlig trädgårdsslang eller högtryckstvätt. Dessutom är genomsnittslängden för en biltvätt hemma omkring 20 minuter, medan biltvätten gör din bil ren på bara några få minuter.
  • Kommersiella biltvättar har avskiljare som renar vattnet. Många biltvättar har också egna reningsverk så att vattnet kan återanvändas innan det kommer till vårt reningsverk. På så vis kan vi tvätta fler bilar med samma vatten.
  • Du har lägre vattentryck hemma än vad du kan få i en biltvätt. Du slipper alltså att skrubba lika mycket när du väljer biltvätten.
  • Du kan skada lacken på ditt fordon om du inte tvättar på rätt sätt och med rätt medel. 
  • I en biltvätt eller tvätthall slipper du stå utomhus, du kan också låna annan utrustning som till exempel dammsugare.

Hur tvättar jag bilen miljövänligt?

Det bästa sättet att minimera din miljöpåverkan är att använda en biltvätt eller tvätta i en tvätthall. När du väljer biltvätten renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen. Genom att använda en biltvätt, eller besöka en tvätthall får du alltså både en ren bil, rent vatten och ett rent samvete.

Statistik visar att 50 procent av våra biltvättar sker utanför kontrollerade anläggningar. Dessa tvättar bidrar till att 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller varje år släpps ut i vår natur.

Är du osäker på vilka bilvårdsprodukter som är godkända ur miljösynpunkt?

Läs mer om fordonstvättmedel på naturskyddsföreningens webbplats.

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

Fem felaktiga påståenden om biltvätt hemma

”Det är bättre att tvätta bilen hemma än att köra långt till en biltvätt”
Att tvätta bilen hemma är ungefär detsamma som att tvätta bilen och hälla vattnet direkt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa på att tvätta din bil när du gör andra ärenden så sparar du både tid, pengar och miljöresurser. 

”Det är okej om jag använder miljövänliga produkter”
Vad bra att du köper miljömärkt, ta med dina bilvårdsprodukter till en tvätthall och tvätta din bil där. Miljömärkta bilvårdsprodukter är gjorda för att brytas ned i ett reningsverk. Dessutom innehåller smutsen, som lossnar från din bil när du tvättar den, föroreningar som inte får hamna i naturen.

”Miljövänliga bilvårdsprodukter är sämre”
Nej. Miljömärkta bilvårdsprodukter gör lika rent som andra och de får dessutom ofta toppresultat i tester.

”Att tvätta bilen hemma är inte värre än att det regnar på bilen”
Det stämmer inte. Regnvattnet löser inte upp den farliga smutsen som fastnat på din bil. Dessutom innehåller inte regn de miljöfarliga ämnen som kan finnas i dina bilvårdsprodukter.

”Det är okej att tvätta bilen på gräsmattan”
När du tvättar bilen på gräsmattan följer föroreningar med ner i det översta jordlagret. Vattnet renas grovt av jorden, men rester av föroreningar kan ändå följa med vattnet längre ner i marken och riskerar att förorena vårt grundvatten.

Hjälpte denna information dig? Nej