Mätning av din elanvändning

Din elmätare mäter och visar hur mycket el du använder hemma. På Mina sidor kan du få en överblick av din användning och beställa mätning per timme. Vi ser till att du har en fungerande mätare och ansvarar för att byta ut eller flytta din mätare när det behövs. 

Vi läser av mätaren på distans 

Du som är elnätskund i Linköping och Katrineholm har en fjärravläst elmätare. Det innebär att du får en elräkning som baseras på din verkliga elanvändning. Den fjärravlästa mätaren skickar information om din användning direkt till oss, istället för att vi kommer hem till dig och läser av mätaren manuellt.

Vi hör av oss när det är dags för mätarbyte

Mätaren behöver bytas efter en viss tid. Det vanligaste intervallet är var tionde år. När det är dags kontaktar vi dig med förslag på datum och tid för när jobbet ska genomföras. Du kan enkelt boka om besöket på Mina sidor.

Mina sidor ger dig koll på din elanvändning

På Mina sidor kan du se detaljerad statistik över din elanvändning. Du kan följa din användning över tid, jämföra din elanvändning med medeltemperaturen eller jämföra olika tidsperioder. 

Så gör du

Logga in med mobilt BankID eller dina kontouppgifter och scrolla ner till diagrammen som visar användningen av dina tjänster. För att se mer statistik klickar du på rubriken för tjänsten.

På Mina sidor får du en överblick av din elanvändning.

På Mina sidor får du en överblick av din elanvändning.

Du kan se en överblick från år till år.

Du kan se en överblick från år till år.

Du kan följa din användning per månad.

Du kan följa din användning per månad.

Du kan också jämföra olika tidsperioder.

Du kan också jämföra olika tidsperioder.

Elmätaren visar också din användning

Om du hellre vill se användningen på din mätare ska du kolla på din elmätares mätarställning. Där ser du hur mycket el du har använt i kilowattimmar (kWh). Om du vill se användningen för en viss period, kolla på mätarställningen dag ett och den sista dagen i perioden. Skillnaden mellan värdena visar din elanvändning.

Timmätning - för ännu bättre koll på din elanvändning

Vi erbjuder en tilläggstjänst på Mina sidor om du vill kunna se hur mycket el du använder per timme. Då kan du se när på dygnet det går åt mest och minst el. Tjänsten hjälper dig att påverka din användning och kanske till och med minska den?

Så beställer du timmätning

  • Börja med att logga in på Mina sidor  och gör en beställning under rubriken ”Beställ/boka”. Tänk bara på att det kan ta upp till tre månader innan tjänsten aktiveras.
  • Om din elmätare klarar av timmätning ställer vi om den på distans, annars kommer vi hem till dig och byter mätaren. Bytet är gratis. Om mätaren sitter inomhus behöver du vara hemma vid bytet. 
  • Timmätningen kommer inte att påverka ditt elnätsavtal, men fakturan från oss kommer se lite annorlunda ut. Du kommer inte längre kunna se aktuell mätarställning, utan bara antal kilowattimmar (kWh) som du har använt under perioden.
  • Ibland kan timmätning påverka avtalet med ditt elbolag. Kontakta dem om du är osäker. 

Om du vill bryta strömmen

  • Som kund ansvarar du för att mätaren är spänningsatt, behöver du stänga av strömmen ska du göra det via din mätare. Är du osäker på hur du ska gå tillväga? Läs mer om hur du bryter strömmen.

Energispartips

Vi har samlat lite tips som kan hjälpa dig att minska din elanvändning hemma.

Hjälpte denna information dig? Nej