Vindkraftverk mot en blå himmel på slätten i Mjölby

Effekt- och kapacitetsbrist – två utmaningar för elnätet

Idag använder och producerar vi el på nya sätt jämfört med när elnäten byggdes. För att klara av framtidens behov jobbar vi med att framtidssäkra och bygga ut våra lokalnät.

Tre förändringar som utmanar elnätet 

  1. Det används alltmer el till transporter och industrier i samhället. Detta innebär en utmaning för Sveriges elnät. Enligt Energiföretagen kommer Sverige att använda upp till 310 TWh el år 2045. Det är en ökning med cirka 120 procent, från dagens 140 TWh.
  2. Omställningen till förnybar el ställer nya krav. Idag finns elproducenter i alla delar av elnätet, inte bara i stamnäten. Till exempel kan privatpersoner producera el med solceller, direkt hemifrån. Detta gör det svårare att hålla balans i elnätet. Väderberoende el från kunder måste fungera ihop med stora kraftstationer. Produktionen från allt fler små elproducenter skapar också flöden i våra lokala elnät, vilket kan leda till kapacitetsproblem. 
  3. Energilagring innebär att spara energi tills den behövs. Man kan lagra el när den är billig och använda den när den är dyr, eller balansera elnätet när sol och vind ger mindre el. Batterier och vätgas är viktiga energilager i Sverige. Stora energilager blir allt vanligare i de lokala elnäten. De hjälper till att hålla balans i elsystemet genom att delta i Svenska Kraftnäts marknader. Men energilagren belastar också lokalnäten genom att mata in och ut hög effekt.

Effektbrist och kapacitetsbrist

Begreppen effektbrist och kapacitetsbrist är ord du kanske har stött på tidigare. Men vad betyder de egentligen? Vad är skillnaden och i vilka sammanhang är de viktiga? Här reder vi ut begreppen.

Effektbrist betyder att det inte finns tillräckligt med el för att täcka behovet vid ett visst tillfälle.

I Sverige ansvarar Svenska Kraftnät, som ägs av staten, för att det alltid finns tillräckligt med el. Vanligtvis räcker den el vi producerar själva eller köper från andra länder. Men under mycket kalla dagar när vi använder mycket el kan vi behöva använda effektreserven som Svenska Kraftnät har redo. Effektreserven består bland annat av reservkraftverk som snabbt kan börja producera el. Om inte ens effektreserven räcker, kan vi få effektbrist. 

Varför blir det effektbrist?

Effektbrist har aldrig hänt i Sverige. Det kan ske om stora kraftverk slutar fungera samtidigt som vi använder mycket el.

Vad görs om det finns risk för effektbrist?

Om Svenska Kraftnät ser en stor risk för effektbrist, får du information om det. Då uppmanas alla att minska sin elförbrukning. Svenska Kraftnät har reservkraftverk som kan startas och kan ge order till industrier att använda mindre el.

Om det inte räcker, kan Svenska Kraftnät också ge order till elnätsbolag att stänga av elen i vissa områden i Sverige. Detta kallas manuell frånkoppling. Då blir vissa kunder utan el för att skydda elnätet.

Så fungerar manuell frånkoppling

All el som produceras i eller importeras till Sverige behöver också kunna ta sig till den plats den behövs på, som in i dina eluttag hemma.

Kapacitetsbrist uppstår när elnätets ledningar och andra delar inte kan överföra tillräckligt med el dit den behövs. Det kan liknas vid att   ledningarna är för tunna. När samhället använder mer el och går över till förnybar energi, höjs kraven på elnätet. Detta ökar risken för kapacitetsbrist. För att säkra elförsörjningen bygger vi ut och förbättrar elnätet på lång sikt.

Så motverkar vi kapacitetsbristen

Hittills har vi klarat de ökade elbehoven i Linköping och Katrineholm. Det gör vi genom att underhålla och förbättra elnäten. För att kunna planera det arbetet på bästa sätt gör vi följande:

  • Vi planerar våra förstärkningar genom att undersöka framtida elbehov. Till exempel följer vi noga vad som händer inom energi och transport. Med dagliga och årliga prognoser ser vi var resurser behövs i framtiden.
  • Vi jobbar med utvecklingsplaner för elnätet där vi bland annat bjuder in till samråd med intresserade aktörer. På så sätt kan vi göra smarta investeringar i elnäten.
  • Vi använder oss av timvärden från våra nya elmätare. De visar var vi behöver stärka upp elnätet.

Lösningar som motverkar kapacitetsbrist

Elnätsbranschen jobbar för att motverka kapacitetsbrist på olika sätt. 

Ut- och ombyggnad av elnätet

Vi arbetar hela tiden med att bygga ut och om elnätet för att det ska fungera så bra som möjligt. Våra investeringar måste vara rimliga och göras i rätt ordning. Förut handlade det mest om att hålla elnätet i gott skick, men nu måste vi också förnya och utöka det.

Flexibel elförbrukning och produktion

För att hålla balans i elnätet skapas så kallade flexibilitetsmarknader. Här säljer företag förmågan att tillfälligt minska sin elförbrukning som en tjänst. Det kan också vara elproducenter som säljer förmågan att öka eller minska sin produktion.

Möjligheten att lagra energi

Batterilagring av el är en annan lösning. Vi kan lagra el i batterier för användning när efterfrågan ökar. Andra sätt att lagra energi är i vattenmagasin vid vattenkraftverk eller träflislager vid kraftvärmeanläggningar.

En man i arbetskläder går in i en transportbil med ett verktyg i handen

Så mycket investerar vi i elnätet

Vi lägger cirka 135 miljoner kronor per år på att underhålla våra elnät. Det gör att vi kan undvika strömavbrott som uppstår av att ledningarna blir för gamla. Vi satsar också cirka 65 miljoner kronor per år på att förstärka elnäten, för att undvika kapacitetsbrist. 

Ett par sitter på en säng och tittar på en padda tillsammans,

Vad kan jag göra?

Du som kund spelar också en viktig roll för att motverka kapacitetsbrist i elnätet.  Genom att fler använder mindre el och sprider ut sin elförbrukning över dygnet, kan vi undvika toppar och minska belastningen på elnätet. Det handlar bland annat om att inte använda alla elektriska apparater i hemmet på samma gång.

Du kan till exempel ladda elbilen på lägre effekt under flera timmar på natten, i stället för att snabbladda den när du kommer hem från jobbet. För att få ännu bättre koll på din elförbrukning kan du använda HAN-porten på din elmätare.

Så aktiverar du HAN-porten på din elmätare