Så gör du med julgranen efter jul

För dig som bor i Linköping erbjuder vi flera sätt att bli av med julgranen när helgerna är firade. Här finns information för dig som bor i villa, lägenhet och i Vallastaden.

Lämna granen själv

Tillhör du dem som vill kasta ut julgranen redan i mellandagarna? Då kan du lämna granen på Malmen-, Ullstämma- eller Gärstad återvinningscentral, eller på trädgårdsavfallstipparna i Sturefors och Linghem. Har du inte möjlighet att åka själv finns det andra sätt att bli av med granen.

Bor du i villa? Beställ julgranshämtning på Mina sidor 

Du beställer julgranshämtning på Mina sidor. Logga in med Mobilt BankID eller dina uppgifter och klicka sedan på Boka/beställ. Vi behöver din beställning senast 9 januari.

Bor du i Vallastaden? Detta gäller för dig.

Vi hämtar granarna 24 januari-13 februari

Vi hämtar granarna mellan den 24 januari till 13 februari. Tyvärr kan vi inte säga vilken dag vi hämtar hos dig. Därför behöver din gran stå ute under hela hämtningsperioden.

Kom ihåg att:

  • Ställa ut granen senast 24 januari, kl 06.00. Granen måste stå ute vid din tomtgräns under hela hämtningsperioden. Den ska vara snöfri och lätt att se från sopbilens förarhytt.
  • Julgranen får max vara 2,5 meter hög. Annars kan vi tyvärr inte hämta den.
  • Klä av granen innan du ställer ut den. Den måste vara fri från pynt, julgransfot och får inte vara förpackad i sopsäck.
  • Vi tar inte emot plastgranar eller liknande.

Bor du i hyresrätt, bostadsrätt eller samfällighet?

Då kan din hyresvärd eller bostadsrättförening beställa granhämtning av oss. De kommer sedan informera dig om var och när du ska ställa ut granen. Tänk på att julgranen får vara max 2,5 meter hög, fri från pynt och julgransfot och får inte packas i en sopsäck. 

Bor du i Vallastaden?

Du som bor i villa och lägenhet i Vallastaden kan lägga granen i containern för grovavfall. Du ska därför inte beställa julgranshämtning. Kom ihåg att pynta av granen och sortera eventuella trasiga ljusslingor som elavfall. Lägg inte granar i det komposterbara trädgårdsavfallet. Här finns mer information för dig som bor i Vallastaden.

Visste du att...

...alla granar vi samlar in kommer fortsätta sprida värme även efter jul. Granarna kommer köras till våra kraftvärmeverk där de eldas och energiåtervinns till fjärrvärme och el.

 

Hjälpte denna information dig? Nej