Man hämtar gröna påsen på återvinningscentral

Avfall och återvinning

Ansvarsfull avfallshantering
  Återvinningscentraler nära dig
Cirkulära avfallstjänster
En kund och en medarbetare på återvinningscentralen står och pratar bredvid kundens kärra.

Återvinningscentraler nära dig 

Vi har hand om fyra återvinningscentraler, tre i Linköpings kommun och en i Katrineholms kommun. Här kan du lämna avfall till återvinning, återbruka eller expresspanta. Läs mer om våra återvinningscentraler i Linköping och Katrineholm.

En man står i ett återvinningsrum och håller i en bunt tidningar ovanför ett blått avfallskärl.

Sorteringsguiden

Undrar du hur du ska sortera frigolit, stearinljus eller något annat material? I sorteringsguiden kan du enkelt söka på det du undrar över och få svar på hur du ska sortera det.

Frågor och svar om sortering

När vi tömmer din soptunna hemma kör vi soppåsarna till Gärstad avfallsanläggning. På Gärstad tömmer sopbilen först alla soppåsar i en så kallad optisk sorteringsanläggning. Här sorteras de gröna påsarna med matavfall automatiskt ut från soppåsarna med restavfall. Sorteringen sker med hjälp av kameror som läser av den gröna färgen på matavfallspåsarna.

Påsarna med restavfall åker sen vidare till ett av våra kraftvärmeverk. Där de blir bränsle som sen används i produktionen av fjärrvärme, fjärrkyla och el.

De gröna påsarna med matavfall fortsätter sin resa till vår biogasanläggning där de blir till biogas och biogödsel. På så sätt kan både energi och näringsämnen komma till nytta igen.

Sopbilen som hämtar ditt avfall har separata fack som gör att alla olika avfallstyper hålls separat. De lämnas sen till olika återvinningsanläggningar där de blir till nya produkter. 

Nej, du behöver inte diska dina förpackningar. Det räcker med att de är tömda och att det inte finns några matrester kvar.  För att undvika dålig lukt kan du skölja ur dina förpackningar. 

Ja, tillsammans kan vi spara både energi och naturresurser genom att återvinna material flera gånger om - i stället för att tillverka nytt. Visste du till exempel att när vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars hade gått åt vid nyproduktion? När du sorterar dina sopor så hjälper vi dig att ta hand om dem på ett säkert och resurseffektivt sätt. 

Aktuella priser för avfall och återvinning

Här kan du som bor i Linköpings kommun se aktuella priser för avfall och återvinning. 

En hand håller i ett använt kaffefilter över en grön påse.

Gröna påsen - hemmet för ditt matavfall

Tack vare att du slänger dina matrester i gröna påsen blir ditt matavfall till biogas och biogödsel som driver våra bilar och ger extra näring åt våra åkrar. Här kan du läsa mer om gröna påsen, från hur du får tag på den till hur dina matrester blir till biogas och biogödsel.