Prisdialogen för fjärrvärme

Du kan vara med och påverka vår prismodell

Vi tror på en prissättning för fjärrvärme som är transparent, förutsägbar och stabil. Därför är vi medlemmar i Prisdialogen.

Prisdialogen har utvecklats av SABO, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige. Genom att ha en öppen dialog är förhoppningen att fördjup relationen med dig som kund och att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning. Prisdialogen bygger dels på en lokal dialog och en central prövning.

Medlemsbevis Prisdialogen 2025 - Katrineholm (pdf)

Medlemsbevis Prisdialogen 2025 – Linköping (pdf)

Vi är medlemmar i Prisdialogen för att:

  • bidra till en rimlig, förutsägbar och stabil prisutveckling över tid
  • ha en transparent prissättning och prisutveckling
  • kunna informera dig om prisändringar i god tid för att underlätta hyresförhandlingar och budgetarbete
  • vi vill skapa en dialog där du har möjlighet att påverka våra prisändringar
  • vi vill ge ett skydd från kraftiga prisökningar
  • ge dig utrymme att påverka utvecklingen av prismodellen.

Läs mer om hur Prisdialogen fungerar (prisdialogen.se)

""

Så fungerar Prisdialogen

Vi bjuder in till prisdialog två gånger om året, under våren och hösten. Samrådet leder fram till en lokal modell för prisändringar. Modellen innehåller pris för kommande år och en prognos för de två följande åren. Här ingår också vår prispolicy och vilka faktorer påverkar priset.

Vi skickar protokoll från samråd och prisändringsmodellen till Prisdialogen senast den 15 september. Prisdialogens kansli granskar sedan ärende och skickar det vidare till Prisdialogens styrelse. Styrelsen behandlar ansökningar under perioden 1 april till 31 oktober.

Om styrelsen godkänner prisändringsmodellen, informerar vi dig som kund om eventuella prisändringar senast den 1 november. De nya priserna gäller från den 1 januari året efter.

Det här togs upp på senaste Prisdialogen

Vi bjuder in till två samrådsmöten per år. Här kan du läsa en sammanfattning av vårens möten 2025 i Linköping och Katrineholm.

Därför förändras priset på fjärrvärme

Fjärrvärmepriset påverkas av flera yttre faktorer. Eftersom varje ort har sina unika förutsättningar varierar det vilka faktorer som har störst inverkan på priset.

  • I Linköping har bland annat stigande träbränslepriser, högre kostnader för utsläppsrätter, minskade behandlingsintäkter från energiåtervinning och ökade priser på entreprenadtjänster och material successivt drivit upp våra kostnader de senaste åren. Det här sammantaget påverkar nu prisbilden.
  • I Katrineholm är det framför allt kraftigt ökade träbränslepriser de senaste åren som ligger bakom prishöjningen. Samtidigt har prisjusteringarna tidigare inte fullt ut speglat den kostnadsutveckling vi sett, vilket också påverkar årets prognos.

Prisprognos för 2026

  • Linköping: + 5–6 procent.
  • Katrineholm: + 7–8 procent.

Tidigare prognos låg på +5–9 procent för båda orterna. 

Protokoll och mer information

Vill du veta mer om Prisdialogen, prisändringsmodeller eller se material från tidigare år? Besök gärna Prisdialogens webbplats (prisdialogen.se)