Så minskade Moo kvarn sina elkostnader

I Kolbyttemon, strax söder om Linköping, ligger spannmålskvarnen Moo kvarn. Här valde man nyligen att jämna ut kvarnens elanvändning, vilket innebär att man både kommer kunna minska kvarnens elkostnad och stöttar det hållbara elsystemet. Drivkraften bakom förändringen är Tekniska verkens nya elprismodell. 

Sedan 20 år tillbaka ägs och drivs Moo kvarn av lantbrukaren Göran Andersson. Här torkas, rensas och mals 200 ton spannmål till livsmedelsindustrin varje år. Kunderna är ett tiotal bönder, varav flera tidigare var delägare tillsammans med Göran. De köpte kvarnen gemensamt efter att den föregående ägaren gått i konkurs.

– Vi var flera bönder som var beroende av att kvarnen var i drift, berättar Göran.

I 20 år har Göran Andersson drivit Moo kvarn i Kolbyttemon, söder om Linköping.

I 20 år har Göran Andersson drivit Moo kvarn i Kolbyttemon, söder om Linköping.

Ny driftstrategi minskade effekttopparna

När Göran fick brev om den nya elprismodellen, som i Linköping införs 1 oktober 2020, tog han kontakt med Tekniska verken. Han fick då hjälp med att se över kvarnens elanvändning.

– De gav mig väldigt bra råd om vilka justeringar jag kunde göra, säger Göran.

Han började med att minska kvarnens effekttoppar, alltså de tillfällen verksamheten använder som mest el. Det gjorde han genom att övergå från att starta alla kvarnens moment på en och samma gång, till att istället göra det stegvis.

– Istället för att mala och rensa samtidigt, delar jag upp det och gör en sak i taget. Det blir inte så mycket mer jobb, det gäller bara att tänka annorlunda, menar Göran.

Genom att jämna ut elanvändningen under en längre tid, kommer Göran kunna påverka elnätsavgiften. I den nya prismodellen baseras nämligen effektavgiften på den högsta effekt som tas ut per månad.

Genom att starta kvarnens moment stegvis kan Göran jämna ut elanvändningen: "Det blir inte så mycket mer jobb, det gäller bara att tänka annorlunda", menar han.

Genom att starta kvarnens moment stegvis kan Göran jämna ut elanvändningen: "Det blir inte så mycket mer jobb, det gäller bara att tänka annorlunda", menar han.

Väljer mindre huvudsäkring

I samband med att den nya modellen införs, kommer Göran även byta till en mindre huvudsäkring. Säkringsstorleken är en av faktorerna som påverkar elnätspriset och genom att säkra ner kommer han kunna sänka sin månadsavgift.

Dessutom gör nedsäkringen att mer utrymme frigörs i elnätet. För att kunna säkra ner har han kopplat ur en av kvarnens fläktmotorer. Det har gjort att beredningsprocessen blir något långsammare, men Göran ser ändå positivt på förändringen:

– Det känns väldigt bra. Vi gör något positivt för miljön och sparar pengar. Jag ser förändringarna som fördelar som väger upp för vissa nackdelar, säger Göran glatt.

”Det finns i huvudet inför framtida investeringar”

Även på hemmaplan premierar Göran det klimatsmarta valet. På hans gård i Skeda förses både bostadshuset och stallet till stor del av el från hans egna solpaneler. När han får frågan om han har fler hållbara investeringar på gång, ler han och svarar:

– Nja, men det här sättet att påverka elnätsavgiften är definitivt något som finns i huvudet inför framtida investeringar.

När kvarnprocessen är avslutad skickar Göran och hans kollega Lennart spannmålet till Lantmännen.

Vill du också minska dina kostnader?

Vi har samlat några tips på hur du ditt företag kan påverka dina elnätskostnader. Kontakta oss gärna så kan vi ge förslag på åtgärder som passar ditt företag.

Så kan du påverka dina kostnader

Därför ändrar vi prismodellen

Vi inför en prismodell för företagskunder som ökar möjligheterna att påverka dina elnätskostnader, samtidigt som du bidrar till ett hållbart energisystem.

Effektavgiften kan du själv påverka

Den nya modellen består av tre delar, en fast avgift, en rörlig avgift och en effektavgift. Effektavgiften är den del där du har störst chans att påverka dina elnätskostnader. Genom att minska dina effekttoppar och fördela din användning mer jämnt så sparar du både pengar och bidrar till ett mer hållbart energisystem.

Mer information om prismodellen

Vår nya prismodell för elnätet gäller alla företagskunder i Katrineholm och Linköping. I Katrineholm har modellen redan införts och i Linköping börjar den gälla från 1 oktober 2020. 

Lär dig mer om den nya prismodellen och hur den påverkar ditt företag.

 

Hjälpte denna information dig? Nej