Trädgårdsavfallstippar

Komposterbart avfall och ris

Du lämnar ris och komposterbart trädgårdsavfall var för sig och på tipparna finns skyltar som beskriver hur du sorterar avfallet. Löv, gräsklipp och mossa sorterar du som komposterbart trädgårdsavfall medan ris, grenar och stammar lämnas på platsen för ris.

Tänk på att tömma ur säckar och lämna innehållet löst.

Sortera bort tomma säckar och annat förpackningsmaterial, ta med dem eller släng i de soptunnor som finns på trädgårdsavfallstippen.   

Lämna inte

Lämna inte rester av invasiva växtarter, jord, staket eller virke här. Det är kan du istället lämna på en av återvinningscentralerna Ullstämma, Malmen eller Gärstad. 

Vad händer sen?

Riset flisas och förbränns i kraftvärmeverket där fjärrvärme och el produceras. Det komposterbara materialet komposteras på Ecocenter och blir till ny jord.

Trädgårdsavfallstippen i Ljungsbro öppnar 17 december

Torsdagen den 17 december öppnar den nya trädgårdsavfallstippen på Blåsvädersgatan i Ljungsbro.
Skrolla ner så ser du på kartan vart den ligger. Välkommen!  

Vill du beställa hämtning av komposterbart trädgårdsavfall?

Du som bor i tätorterna Ljungsbro, Berg, Vikingstad, Ekängen, Linghem, Malmslätt och Sturefors samt Linköpings tätort, kan beställa ett kärl för trädgårdsavfall. Har du frågor, kontakta vår kundservice på telefon 0771-25 26 27.

 Öppettider

Ort Öppettider
Linköping, Gärstad Se öppettider 
Linköping, Ullstämma  Se öppettider
Linköping, Malmen  Se öppettider
Linghem Dygnet runt
Ljungsbro Dygnet runt -från den 17 december
Sturefors Dygnet runt

Så tar du hand om invasiva arten parkslide

Parkslide är en seglivad växt med mycket stark spridningskraft som har förmågan att snabbt ta över stora områden och tränga ut andra arter. Till utseendet är den lik bambu och den har en växtkraft på upp till ett par decimeter per dygn. Rotsystemet kan tränga igenom dränering och betong via sprickor. Parkslide är besvärlig att bekämpa, men det är viktigt att förhindra att arten sprids i naturen.

Så gör du dig av med växtavfallet

Växtdelarna ska inte komposteras eller lämnas på våra trädgårdsavfallstippar. Lägg dem istället i förslutna säckar och lämna på Gärstad återvinningscentral i en särskild container. Säg till personal på plats så visar de dig var säckarna ska slängas.

Hjälpte denna information dig? Nej