
Nya soptunnor 2026
Under 2026 kommer du som har en soptunna i dag och bor i villa eller har ett fritidshus i Linköpings kommun att få nya soptunnor. Tunnan du har idag byts ut mot två – med fyra fack i varje. Det gör det lättare för dig att sortera hemma.
Därför får du nya soptunnor
En ny lag säger att alla hushåll i Sverige ska kunna sortera förpackningar direkt hemifrån. Målet är tydligt: mer avfall ska sorteras för att kunna återvinnas.
Erfarenheter från andra kommuner visar att de nya soptunnorna gör det enklare att sortera rätt – och att mängden återvunnet material ökar. Då kan mer plast bli nya förpackningar, glas och metall kan återvinnas flera gånger och matrester bli biogas som driver fordon – utan att släppa ut ny koldioxid. Ju bättre vi sorterar, desto mindre nytt behöver tillverkas.
Då får du soptunnorna
Vi levererar tunnor i etapper mellan mars och juni 2026. Samtidigt tar vi med oss din gamla tunna – den kommer återvinnas till nya soptunnor. Du får veta i god tid när det är din tur.
Du kommer att betala en fast månadsavgift
När de nya tunnorna införs går vi över från viktbaserad avgift till en fast månadsavgift, eftersom det inte är tekniskt möjligt för sopbilen att väga olika avfall var för sig. Det är Linköpings kommunfullmäktige som tar beslut om den nya avgiften. Den beräknas vara beslutad under slutet av 2025.
Se de nya soptunnorna i verkligheten
Är du nyfiken på hur de nya soptunnorna ser ut? Besöka våra återvinningscentraler i Linköpings kommun och bekanta dig med tunnorna på plats.
Soptunna 1 – töms en gång i månaden
Här sorterar du:
- restavfall, till exempel servetter, hår, blöjor och snus
- plastförpackningar
- metallförpackningar
- tidningar och trycksaker
- elektronik, till exempel batterier och lampor.
Soptunna 2 – töms två gånger i månaden
Här sorterar du:
Frågor och svar
Nej, du kan inte välja bort de nya soptunnorna. Det beror på en ny lag om producentansvar för förpackningar. Lagen säger att kommuner ska samla in förpackningar av papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas direkt vid fastigheter från 2027. I Linköping påbörjar fastighetsnära insamling 2026.
Ja, trädgårdstunnan kommer att finnas kvar. Trädgårdstunnan har måtten:
- Volym: 190 liter
- Bredd: 600 mm
- Höjd: 1100 mm
- Djup: 700 mm
Samtidigt som du får de nya soptunnorna börjar du sortera matavfall i en ny påse. Gröna påsen av plast byts ut mot en nedbrytbar påse tillverkad av förnybart material. Vilken påse det blir är inte bestämt än.
Både återvinningsstationer och återvinningscentraler kommer att finnas kvar även när du fått dina nya soptunnor.
- På återvinningsstationerna i Linköpings kommun lämnar du förpackningar som är för stora för tunnan.
- På återvinningscentralerna i Linköpings kommun kan du lämna sorterat grovavfall, till exempel soffor, kylskåp, farligt avfall och trädgårdsavfall.
Precis som dina nya soptunnor har fyra fack, har också de nya sopbilarna fyra fack – ett för varje avfallstyp. Även lådan för elektronik har egna fack i bilen. Det gör att allt avfall hålls isär hela vägen, från din soptunna tills det är dags för återvinning.
Fundera var soptunnorna ska stå
Fundera gärna redan nu på var du vill förvara soptunnorna, men vänta med att bygga tills du har fått tunnorna på plats. Oavsett om de töms vid tomtgränsen eller om du behöver dra dem en bit, kan du själv välja var de ska stå mellan tömningarna. De nya tunnorna är större än den gamla och kanske inte de snyggaste på tomten. Men det finns många smarta lösningar att tänka på och inspireras av redan nu!
Viktigt att tänka på
- Volym: 370 liter
- Bredd: 77 cm
- Höjd: 107 cm
- Djup: 85 cm
Extramått att känna till
- Tunnorna behöver tillsammans ett utrymme på cirka 2x1 meter.
- Lämna 10 cm mellan tunnorna så att hjulen inte hakar i varandra och att soptunnorna är lätta att rulla ut. De 10 cm ingår i det totala måttet på 2x1 meter.
- Lådan för elektronik sticker ut 20 cm från tunnans kant.
- Soptunnorna behöver en yta på cirka 2x1 meter.
- Soptunnorna behöver stå på en hårdgjord yta, till exempel asfalt eller plattor. Även dragvägen mellan soptunnorna och sopbilen måste vara hårdgjord. Det är för att soptunnorna inte ska fastna eller välta vid hämtning.
- Soptunnornas handtag ska vara vända ut mot gatan vid tömning.
För de allra flesta kommer tunnorna att tömmas precis som idag – vid tomtgränsen. Men på ett fåtal platser kan tunnorna behöva dras till en tömningsplats en bit från tomten. Det beror bland annat på att de nya sopbilarna är större än de gamla och att tömningen behöver ske på ett säkert sätt för chaufförer och boende.
Vi ser tillsammans med Linköpings kommun över alla hämtplatser för att hitta den smidigaste lösningen för alla som bor här. Om du är en av dem som berörs får du information via brev, så snart vi vet.
Exempel på lösningar
Du kan bygga ett staket runt dina soptunnor. Det kan vara ett staket som redan finns runt din tomt som du förlänger eller anpassar, bygger ett nytt staket runt tunnorna, eller en spaljé i till exempel trä.
Du kan bygga en öppning i muren och placera soptunnorna där, antingen genom att anpassa en befintlig mur på din tomt eller bygga en ny.
Du kan göra en öppning i häcken eller buskaget och placera tunnorna där, som en naturlig del av trädgården utan att behöva bygga något extra.