Fjärrvärmeproduktion i Åtvidaberg

Sedan 1998 har Åtvidaberg haft fjärrvärme. Fjärrvärmecentralen i Åtvidaberg ligger på industriområdet Facetten och har tre pannor, en för skogsflis och två för olja.

Fjärrvärme i Åtvidaberg

Sedan 1998 har anläggningen levererat fjärrvärme. 2007 tog Tekniska verken över och sedan dess har utbyggnaden fortsatt. I Åtvidaberg är främst flerfamiljshus, lokaler och industrier anslutna till fjärrvärmen, men även ett antal villor. 

Leveransen av fjärrvärme är i dag ca 30 GWh/år, vilket motsvarar ungefär 1500 villors uppvärmningsbehov för värme och varmvatten. Biobränsle som skogsflis och grot bidrar inte till ökad växthuseffekt och endast cirka 0,5 - 1 % av värmen kommer från fossil olja. Fjärrvärmen ger med andra ord flera miljöfördelar.

Pannornas kapacitet

  • Fastbränslepannan med effekten 6 MW eldas med skogsflis och grot, som är avverkningsrester från skogsbruket. Både grot och skogsflis är biobränslen.
  • Fastbränslepannan är utrustad med rökgaskondensering, vilket innebär att vi tar tillvara värmen från rökgaserna samtidigt som de renas ytterligare. 
  • De två oljepannorna har effekten 8 MW respektive 7 MW. I dessa används fossil olja. 
  • I första hand används fastbränslepannan. 
  • Kalla vinterdagar och på sommaren när vår egen fastbränslepanna är för stor för Åtvidabergs behov köper vi värme från Farmarenergi. Den är producerad av biobränsle. 
  • Oljepannorna används endast som reservpannor.

Besöksadress

Hitta hit

Hjälpte denna information dig? Nej