Snart får du nya mätare

Vi kommer att byta ut alla mätare i våra nät till smarta mätare. Med de nya mätarna kommer det att bli enklare att följa sin användning och koppla på tjänster för energieffektivisering.

Elmätarna byts först

Inom de kommande åren byts alla mätare i våra nät ut till smarta mätare. Det gäller för alla som har en eller flera av tjänsterna vatten- och avlopp, fjärrvärme och el. Mätarna för fjärrvärme och vatten byts vartefter de ska in på revision (vanligtvis vart 10:e år).

Elmätarna byts områdesvis med start i april 2020 i Linköping och november 2020 i Katrineholm. Planen är att alla elmätare ska vara utbytta under 2023. Delarna i de gamla mätarna kommer att återvinnas.

Elmätarna byts på grund av nya krav

På uppdrag av regeringen har Energimarknadsinspektionen tagit fram funktionskrav för framtidens elmätare. De nya funktionerna ger bättre förutsättningar för att minska energiförbrukningen och kostnaderna. Innan 2025 ska alla cirka 5 miljoner elmätare i Sverige bytas ut.

Fördelar med din nya elmätare

Den nya elmätaren kommer att innehålla flera funktioner som du kan ha nytta av. Bland annat blir det enklare att följa elanvändningen. Elmätaren är också förberedd för mätning av produktion och den kommer att ha ett gränssnitt som gör det möjligt att koppla på tjänster för energieffektivisering.

Din elanvändning kommer även fortsättningsvis att skickas digitalt till oss och faktureringen baseras på din verkliga användning. 

Eltel byter din elmätare

Mätarbytet kommer inte kosta dig något. För att byta alla elmätare i vårt elnätsområde tar vi hjälp av företaget Eltel. Under tiden som mätarbytet pågår kommer du se Eltels montörer i området. Alla montörer har ID-kort väl synliga och kör arbetsfordon med skylten ”Jag jobbar på uppdrag av Tekniska verken”.

Du kommer få information i god tid om när vi kommer till dig. Installationen av den nya mätaren tar cirka 30 minuter och under tiden kommer det att bli ett kortare elavbrott. Du kan behöva starta om din utrustning hemma (värmepump, larm eller router m.m.) när arbetet är klart. 

  • Sitter elmätaren utomhus? Sitter din elmätare på utsidan av huset behöver du inte vara hemma under arbetet.
  • Sitter elmätaren inomhus? Då behöver du vara hemma och ta emot montören. 

Behöver du boka om tiden för mätarbytet?

Då kontaktar du Eltels kundservice direkt på telefonnummer 013 - 266 09 41. Du kan också boka om din tid på tvl.matarbyte.se. Inloggningsuppgifterna finns i brevet du har fått hemskickat.

Detta behöver du göra innan mätarbytet

Inför mätarbytet behöver vi din hjälp att förbereda så att bytet går smidigt. Här har vi samlat några saker du behöver göra innan vi kommer hem till dig.

 

Byte av vattenmätare och fjärrvärmemätare 

Mätarna för fjärrvärme och vatten byts ut löpande i samband med din nästa revision. Mätarbytet är kostnadsfritt och du kommer få information i god tid när det är dags för ditt mätarbyte.  Vid bytet kommer äldre modeller att uppgraderas så att de kan fjärravläsas. 

Detta behöver du göra innan mätarbytet

Innan mätarbytet behöver du kontrollera att din mätarplats är godkänd, annars kan vi inte genomföra bytet. Här kan du läsa vad du behöver förbereda innan vi kommer hem till dig.

Hjälpte denna information dig? Nej