Nu inleds tester av pilotanläggningen i Vallastaden

Pressmeddelande
18 juli 2023 06:00
I samarbete med Göteborgsföretaget Hydroc Energy Storage har Tekniska verken byggt en anläggning i Vallastaden som ska kunna lagra sommarvärme i berggrunden. Tanken är att värmen ska lagras till vintern, då behovet för den är större. Anläggningen är bland de första i sitt slag i världen, och idag inleds tester för att se hur berggrunden svarar på uppvärmningen.

På mark som upplåtits av Akademiska Hus, bakom parkeringshuset Flustret i Vallastaden, har Tekniska verken och Hydroc Energy Storage byggt en nästintill osynlig anläggning. Under marken döljer sig hål och sprickor i berggrunden, som inte försämrar markens hållfasthet. I berggrunden ska det lagras överskottsvärme från kraftvärmeproduktionen. Målet är att värmen ska laddas under sommaren och nyttjas på vintern, och idag inleds tester för att se hur väl berggrunden lyckas bevara värmen.

– Vi har precis kopplat ihop anläggningen med fjärrvärmenätet, och idag är första gången vi aktiverar det system som värmer upp det grundvatten som vi cirkulerar genom berggrunden för att värma upp den. Testerna ska visa oss hur berggrunden svarar på uppvärmningen, och vilka värmeförluster som uppstår i systemet, säger Henrik Lindståhl, forskning- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.

Förhoppningen är att testerna ska visa på begränsade värmeförluster. Möjligheten att lagra överskottsvärme från kraftvärmeproduktionen under en längre tid skulle vara viktig för branschen, och spara både investeringsmedel och bränslen för fjärrvärmebolag. Samtidigt kan innovationen öka resurseffektiviteten. Om sommarens överskottsvärme kan lagras till vintern kan man undvika att starta reservpannor under de kallaste vinterdagarna.

Idag finns sätt att tillfälligt lagra värme i berggrunden, men projektet i Vallastaden är bland de första att lagra värme från en säsong till en annan. Hittills finns bara ett liknande projekt i världen, i Norge.

– Vi ser med spänning fram emot vad testerna visar. Den teknik vi utvecklat har stor potential att ge tillbaka värme vid så höga temperaturer att den kan användas direkt i fjärrvärmesystemet, och nu är det upp till bevis att se hur den presterar under de förutsättningar vi har i Vallastaden. Under de kommande månaderna kommer vi genomföra och utvärdera flera tester, och hoppas att anläggningen kan användas för att värma upp delar av stadsdelen redan nästa vinter, avslutar Jan Bergland, vd Hydroc Energy Storage.