Ny typ av vattenkraftsturbin testas nedströms Svartåfors vattenkraftstation

Installation av vattenkraftsturbin för testning vid Svartåfors vattenkraftstation, foto: SeaPattern
Pressmeddelande
12 maj 2023 12:05
Den 10 maj installerade företaget SeaPattern Sweden AB sin första vattenkraftsturbin nedströms Svartåfors vattenkraftstation tillhörande Tekniska verken med lyckat resultat. Vattenkraftsturbinen ska under ett par månader testas för möjliggörandet av utökad elproduktion.

SeaPattern Sweden AB är svenskt bolag som utvecklat en AI och simuleringsbaserad teknologi som enligt deras bedömningar möjliggör en ökning av mängden el som kan genereras i en redan installerad vattenkraftsanläggning upp till 10%. Detta genom att installera en eller flera egenutvecklade hydrokinetiska turbiner direkt efter en existerande vattenkraftsanläggning, för att nyttja den energi som finns från det rörliga vattnet som redan har passerat de traditionella turbinerna.

SeaPattern Sweden AB och Tekniska verken i Linköping AB har ett formaliserat samarbete avseende att testa och verifiera SeaPatterns patentsökta teknologi i Tekniska verkens vattendrag

– Vi är såklart mycket nöjda med arbetet kring och resultatet av installationen, både logistiken med transport och installation av turbin, men framför allt att turbinen initialt presterar som den skall, säger Niklas Boman, vd, SeaPattern.

Under kommande månader kommer flera tester att göras för att verifiera mjukvara och turbinens effekt.

– Samverkan med Tekniska verken har varit mycket viktigt för denna framgång och vi ser fram emot att fördjupa samarbetet framöver, fortsätter Niklas Boman.

– Dialogen med SeaPattern har intensifierats det senaste halvåret, och vi är mycket positiva till dessa tester och vårt samarbete. Det är en intressant produkt som potentiellt kan ge oss ytterligare kapacitet i vattenkraftsstationen och vi ser fram emot resultaten från testerna, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken.

 

För mer information, välkommen att kontakta: 

Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 64
E-post: ola.palmquist@tekniskaverken.se

Niklas Boman, vd, SeaPattern
Tel: +46 70 877 96 25
E-mail: n@seapattern.com



SeaPattern Sweden AB
SeaPattern är svenskt bolag som utvecklat en teknologi som gör det möjligt att öka mängden el som kan genereras i en redan installerad vattenkraftsanläggning. Detta uppnås genom att installera en eller flera av företagets hydrokinetiska turbiner direkt efter en existerande vattenkraftsanläggning för att nyttja den energi som finns från det rörliga vattnet som redan har passerat de traditionella turbinerna.
www.seapattern.com

Här kan du läsa SeaPatterns pressmeddelande om vattenkraftsturbinen

Installation av vattenkraftsturbin för testning vid Svartåfors vattenkraftstation, foto: SeaPattern