”Fultvättar” leder förorenat vatten ut i våra vattendrag

Gör-det-själv-tvätt
Pressmeddelande
21 april 2023 06:00
I samband med bytet till sommardäck är det många som passar på att även tvätta bort vintersmutsen från sina bilar. Under den kommande biltvättarhelgen vill Tekniska verken uppmärksamma vikten av att tvätta bilen på rätt sätt, istället för hemma på uppfarten.

Den 22–23 april är det dags för biltvättarhelgen, en helg instiftad för att få fler att att tvätta bilen i biltvätt. Varje år genomförs ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på våra gator och garageuppfarter, istället för i en biltvätt eller gör-det-själv-hall. När bilen tvättas på uppfarten rinner vattnet ner i närmaste gatubrunn.  

Gatubrunnarna är till för att ta hand om regn, snö och is som smälter, och det vattnet renas därför inte i reningsverken. Det betyder att stora mängder svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag när vi väljer att tvätta bilen hemma på uppfarten, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.  

Många tror att det är okej att tvätta bilen hemma på uppfarten så länge man använder miljömärkta produkter. Men det är inte bara rengöringsmedlen som följer med ner i gatubrunnen, utan även den smuts som fastnat på bilen.  

Den smuts som fastnar på våra bilar innehåller ämnen som exempelvis olja, tungmetaller och asfaltsrester som är skadliga för våra vattentäkter och vattendrag, säger Camilla Johansson. 

Det bästa sättet att tvätta bilen är att göra det i en modern biltvätt, antingen automatisk eller i en gör-det-själv-hall. Allra helst i en miljömärkt sådan med miljömärkta produkter och oljeavskiljare, och gärna kompletterande rening utöver oljeavskiljaren.  

För att uppmärksamma fler på att vattnet från gatubrunnarna rinner ut och förorenar våra vattendrag, kommer Tekniska verken under våren att fortsätta kampanjen ”Här börjar Stångån”. Det är ett initiativ som inleddes under 2022, där texten sprayades nära stadens gatubrunnar och som fick positiv återkoppling från linköpingsborna.   

tekniskaverken.se/biltvatt kan du läsa mer om biltvätt

 

För mer information kontakta gärna:

Camilla Johansson, miljöingenjör, Tekniska verken AB
Telefon: 013-30 85 28
E-post: camilla.johansson@tekniskaverken.se

Kampanjen "Här börjar Stångån"