Tekniska verkens konsumenter har sänkt elförbrukningen med 15 procent

Pressbild från Tekniska verken
Pressmeddelande
18 april 2023 06:00
Ny statistik visar att Tekniska verkens konsumenter i Linköping, Mjölby och Katrineholm gemensamt har sänkt sin elförbrukning med 15 % under det senaste halvåret jämfört med samma period föregående år. Detta har både haft en positiv inverkan på elpriserna och minskat risken för manuell frånkoppling.

Hösten 2022 präglades av en viss oro för att elenergibristen skulle leda till ett behov av manuell frånkoppling av el. De insatser som varje hushåll bidragit med för att spara el har i hög utsträckning bidragit till att detta kunnat undvikas. Den senaste statistiken visar att Tekniska verkens konsumenter i Linköping, Mjölby och Katrineholm sammantaget har förbrukat 15 % mindre el mellan oktober 2022 och mars 2023, jämfört med samma period 2021-2022.

I siffror rör det sin om 43,4 GWh, eller 5416 varv runt jorden med en elbil. Nedbrutet per hushåll utgör besparingen drygt 480 kWh – vilket till exempel motsvarar 240 torktumlingar, eller omkring 320 diskmaskinskörningar. Hushållen har dessutom styrt om sin elförbrukning och spridit ut den över dygnet så att toppar planats ut ytterligare.

– Statistiken visar att alla åldersgrupper har ställt upp och hjälpts åt för att spara el, och gemensamt har man verkligen lyckats göra stor skillnad. Även om vintern blev varmare än beräknat kan man inte ta för givet att frånkoppling hade kunnat undvikas utan de insatser som gjorts, och jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit, säger Charlotta Sund, vd Tekniska verken.

Under hösten klubbade EU:s energiministrar igenom det bindande sparkravet att samtliga medlemsländer skulle dra ned på elförbrukningen med minst 5 % under de timmar som förbrukningen är som högst. Man tydliggjorde även att 10 % var ännu mer önskvärt. Målet för minskningen av elförbrukningen gällde till den 31 mars 2023. Tekniska verkens konsumenter har uppnått målet med god marginal. Utöver att få bukt med risken för manuell frånkoppling, bidrar minskad elförbrukning även till att hålla elpriserna nere.

 

Fakta:
Siffrorna rör cirka 63 000 privata elnätskunder i Linköping, cirka 10 000 privata elnätskunder i Mjölby samt cirka 15 000 privata elnätskunder i Katrineholm (en kund = ett hushåll). Siffrorna tar inte hänsyn till temperaturskillnader jämfört med föregående år, eller till installerad soleffekt, dvs att med fler installerade solceller på villatak ser det ut som att elanvändningen minskar.

Tips för att spara på elen på tekniskaverken.se

Information om EU:s åtgärder på regeringen.se

 

För mer information, kontakta gärna:

Charlotta Sund, vd och koncernchef, Tekniska verken i Linköping AB
Telefon: 013-30 86 50
E-post: charlotta.sund@tekniskaverken.se

Jesper Svensson, vd Tekniska verken Linköping Nät AB
telefon: 013-30 86 60
jesper.svensson@tekniskaverken.se

Fredrik Remneblad, vd Mjölby-Svartådalen Energi AB, dotterbolag till Tekniska verken
Telefon: 070-607 01 75
fredrik.remneblad@tekniskaverken.se