Modernisering av vindkraften vid Falkenbergsmotet möjliggör ökad elproduktion

Falkenbergsmotet, foto: Wind Sweden
Pressmeddelande
13 april 2023 09:30
Genom en modernisering av vindkraftverken vid Falkenbergsmotet skulle elproduktionen kunna mer än fyrdubblas, trots ett färre antal vindkraftverk. Som en av ägarna undersöker just nu Tekniska verken förutsättningarna för en generationsväxling och bjuder i samband med detta in till samråd måndagen den 17 april.

De 15 vindkraftverken vid Falkenbergsmotet har utgjort ett landmärke i Falkenbergs kommun under 25 år. Stadigt står de där och signalerar om Falkenbergs roll som pionjärer inom förnybar energi. Tekniska verken undersöker nu möjligheten att generationsväxla vindkraftverken genom så kallad re-powering. Det innebär att hela eller delar av dem byts ut samtidigt som placeringarna optimeras ur vindsynpunkt.

I pågående samråd inför ansökan om ett nytt miljötillstånd visas tre olika utformningsalternativ där de nuvarande 15 verken på östra sidan om E6/E20 föreslås bytas ut till tre eller fyra moderna verk, med en totalhöjd om maximalt 260 meter. Detta skulle möjliggöra en avsevärt större elproduktion på platsen – från dagens sammanlagda 19 000 MWh/år till ca: 92 000 MWh/år.

Enligt miljöbalken bjuder Tekniska verken in till ett avgränsningssamråd om vindkraftsprojektet i Falkenbergsmotet. Samrådet kommer att hållas i form av ett öppet hus med en utställning. Alla är välkomna.

Datum: måndag den 17 april
Tid: kl. 14.00–20.00
Plats: Björnhults Golfklubb, Skogstorp 401, Falkenberg

Mer information om projektet och om samråd

Underlag inför avgränsningssamråd, inklusive information om tillståndsprocessen

 

Vid frågor kontakta gärna:

Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft, Tekniska verken
Telefon: 013-20 92 54
E-post: henrik.valent@tekniskaverken.se

Tillståndsrelaterade frågor:
Hanna Lind, verksamhetsansvarig miljö och tillstånd, Renewable Sweden
Telefon: 070 282 78 34
E-post: hanna.l@renewablesweden.com

 

 

Mer information

Projektområdet

  • Projektområdet är utpekat i Översiktsplanen (2014) som ett av kommunens mest lämpliga områden för vindkraftsutbyggnad.
  • Beläget ca 4,5 km norr om centrala Falkenberg och ca 2,5 km väster om Vinberg.
  • Projektområdets yta uppgår till cirka 168 hektar och omfattar fem fastigheter med vilka arrende- och nyttjanderättsavtal har tecknats.
  • Projektområdet ligger i elprisområde SE4 som idag har underskott av installerad effekt.

Re-powering

I takt med att allt fler vindkraftsparker i Sverige börjar närma sig sin tekniska livslängds slut blir det mer och mer aktuellt med re-powering. Detta innebär att hela eller delar av äldre vindkraftverk byts ut. Samtidigt optimeras vindkraftverkens placeringar ur vindsynpunkt. Genom re-powering effektiviseras redan befintliga parker, där det finns en utbyggd infrastruktur med vägar och elanslutning. Samtidigt används nyare teknik som möjliggör en effektivare elproduktion. Ett exempel på ett lyckat re-poweringprojekt är Näsudden på Gotland där antalet vindkraftverk halverats samtidigt som elproduktionen har fyrdubblats.

Vad händer när?

  • Avgränsningssamråd hålls med kommunen och Länsstyrelsen Halland. Vid samrådet diskuteras bland annat vilka utredningar som behöver göras, samt vilka som kan anses vara särskilt berörda (utfört).
  • Samråd hålls därefter med särskilt berörda, organisationer och allmänheten. Allmänheten har bjudits in till samrådsutställning den 17 april i Björnhults golfklubb kl. 14.00-20.00. Samrådet hålls i form av en utställning som beskriver vindkraftsprojektet och dess förväntade omgivningspåverkan. Representanter från Tekniska verken och Renewable Sweden finns på plats.
  • Efter samrådens genomförande utarbetas en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).
  • En tillståndsansökan med MKB och samrådsredogörelse lämnas sedan in till Miljöprövningsdelegationen i Hallands län. Miljöprövningsdelegationen har möjlighet att begära in kompletteringar från verksamhetsutövaren.
  • När handlingarna bedöms vara kompletta kungörs ärendet bland annat i lokala tidningar och skickas på remiss till berörda myndigheter.
  • När ärendet kungjorts bereds allmänheten möjlighet att inom tre veckor yttra sig om verksamheten genom att lämna synpunkter till Miljöprövningsdelegationen.
  • När beslut sedan fattats kan det överklagas till Mark- och miljödomstolen.
  • Tillstånd får inte lämnas av tillståndsmyndigheten om inte kommunen har lämnat sin tillstyrkan (16 kap. 4§ MB).

Enkätstudie

En viktig del i miljöprövningen är att utreda vad generationsväxlingen innebär för den samlade bullerstörningen i närområdet. Därför ingår det i utredningsarbetet en enkätstudie som görs med närboende och fastighetsägare. Enkätundersökningen genomförs för att kartlägga eventuell ljudstörning från befintliga vindkraftverk och andra verksamheter i området. Beräkningar visar att ljudet från vindkraftverken blir lägre vid bostäder efter en re-powering, men på grund av andra bullerkällor har man inte kunnat mäta det faktiska ljudet från verken.

Projektägare och verksamhetsutövare

Tekniska verken i Linköping Vind AB är delägare i de befintliga vindkraftverken på platsen. Företaget arbetar med projektering, byggnation och förvaltning av vindkraftverk i Sverige och är delägare i flera vindkraftparker, från Falkenberg i söder till Härjedalen i norr. Bolaget driver flera nya vindkraftsprojekt på olika platser i södra och mellersta Sverige. Tekniska verken i Linköping Vind AB är dotterbolag till Tekniska verken i Linköping AB (publ).

Tillståndskonsult

Renewable Sweden hette fram till 1 april 2023 Wind Sweden och är ett Falkenbergsbaserat konsultbolag specialiserat på tillståndsprocesser för förnybar energi. Bolaget ansvarar för att på ett oberoende sätt ta fram komplett och saklig tillståndsansökan samt miljökonsekvensbeskrivning enligt Miljöbalken.

 

Exempelutformning 4.1.0 Förklaring: Grå fält visar projektområdet, röda markeringar visar förslag på nya verk, mörkgråa markeringar visar befintliga verk. Observera att vindkraftverkens placeringar på kartorna är preliminära och att samrådsunderlaget inrymmer tre alternativa utformningar. Vindkraftverkens placeringar kan komma att justeras.
Exempelutformning 6.0.0 Förklaring: Grå fält visar projektområdet, röda markeringar visar förslag på nya verk, mörkgråa markeringar visar befintliga verk. Observera att vindkraftverkens placeringar på kartorna är preliminära och att samrådsunderlaget inrymmer tre alternativa utformningar. Vindkraftverkens placeringar kan komma att justeras.
Exempelutformning 7.0.0 Förklaring: Grå fält visar projektområdet, röda markeringar visar förslag på nya verk, mörkgråa markeringar visar befintliga verk. Observera att vindkraftverkens placeringar på kartorna är preliminära och att samrådsunderlaget inrymmer tre alternativa utformningar. Vindkraftverkens placeringar kan komma att justeras.