Tekniska verken sluter avtal med Svenska kraftnät för att stabilisera elnätet

Pressmeddelande
22 december 2022 11:47
Tekniska verken i Linköping och Svenska kraftnät har genom avtal säkrat tillgång till ytterligare upp till 60 MW i södra Sverige. Kapacitet som ska användas till mothandel och omdirigering.

Avtalet gäller flera av Tekniska verkens anläggningar och kommer att ge bättre överföringskapacitet mellan norr och söder och därmed en prisutjämnande effekt mellan elområden.

Det är flera av Tekniska verkens anläggningar som tillsammans utgör den utökade kapaciteten. Delar av anläggningarna har legat vilande och gjorts tillgängliga för produktion under hösten 2022. De drivs bland annat av biobränslen men vissa kan även drivas på olja. Anläggningarna upphandlas för perioden 24 december 2022 till 30 april 2023.

– Energiförsörjningen i Sverige är i ett utsatt läge och vi kan genom det här avtalet bidra till ökad stabilitet i elnätet. Vi har en viktig roll att fylla i det svenska energisystemet just nu, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef, Värme & kyla, Tekniska verken.

- Anläggningarna ligger väldigt bra till geografiskt för att kunna avlasta vissa ledningar i Mälardalen som har hög strömöverföring. Det ger ökad överföringskapacitet från norr till söder, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.

Detta är det tredje avtalet som Svenska kraftnät tecknar för att stärka tillgången av kapacitet i södra Sverige.

- 60 MW är inte en jättestor volym, men när vi kan använda effekten på rätt ställe kan den ta bort de överlaster i elsystemet som annars kan uppstå när stor effekt ska nå södra Sverige. Och eftersom anläggningarna nu sätts i drift efter att ha varit vilande, förstärker de också effektbalansen, säger Erik Ek.

För mer information:

Michael Fahlström, affärsområdeschef Värme & kyla, Tekniska verken

013-20 90 42

michael.fahlstrom@tekniskaverken.se