Projektledare bredband - Anette Lönn

Utbyggnaden av framtidssäkert bredbandsnät i Linköping, Mjölby och Katrineholm pågår för fullt. För att hålla den planerade utbyggnadstakten krävs det fler som driver arbetet framåt. Anette Lönn jobbar som projektledare inom opto här på Tekniska verken. Målet med projekten är att installera fiber hos kunderna för de ska att kunna surfa snabbt och säkert.

- Det händer saker hela tiden och det är också charmen med jobbet. Ibland är det snabba beslut som gäller. Det gäller att vara flexibel, konstaterar Anette.

Som projektledare är Anette den som håller ihop projektet och har koll på att alla inblandade gör det dem ska, i tid och enligt budget. Hon beställer projektering och utförande och sköter löpande dokumentering. Hon ansvarar avslutningsvis för uppföljning, både ekonomisk och med de kollegor hon har jobbat med.

- Just nu är det extra fokus på jobb i Linköpings nya stadsdel Vallastaden. Det handlar om fiberanslutning till flera olika typer av fastigheter; villor, flerbostadshus, skolor. Det är både spännande och utmanande. Ovana aktörer på vår marknad kan ringa och säga att det är klart utan att vi har blivit inblandade. De förstår inte alltid hur det går till här, säger Anette.

Anette poängterar vikten av ett bra samarbete internt och med underentreprenörer. Varje vecka hålls avstämningsmöten med alla inblandade i projekten.

- Ju bättre vi samarbetar desto bättre blir resultatet och kundnöjdheten konstaterar Anette. För att lyckas i rollen som projektledare är det även viktigt att du är noggrann, är bra på att lyssna - både på kollegor och kunderna, och att du är rak och tydlig, allt för att undvika missförstånd. Det skadar inte om du har erfarenhet av att ha jobbat ute i verkligheten eftersom det till exempel ökar förståelsen för vad väder och vind kan ställa till med. Siffersinne behövs också eftersom budgetansvar för projektet är en del av rollen, avslutar Anette.

Uthållig är även en egenskap som är bra att ha:

- Ibland tycker mina kollegor att jag är lite tjatig, men de har börjat vänja sig. När jag ringer för att påminna brukar jag säga det är tjatmoster som ringer igen, det brukar fungera avväpnande, skrattar Anette. Vi har ju en tidplan att följa och det är därför skönt att känna att vi hela tiden gör framsteg i projektet. 

Anette har jobbat på Tekniska verken i flera år och tycker att det är en bra arbetsplats.

- Jag trivs på Tekniska verken. Jag har ett roligt, flexibelt och varierat jobb. Jag har haft möjlighet att prova olika roller, har bland annat även jobbat som säljare och projektör. Har även haft bra chefer. Dessutom uppskattar jag att företaget satsar på hälsa. Jag är även engagerad i Konstföreningen.

Hjälpte denna information dig? Nej