Eldar för att få ut största möjliga nytta av avfall
Idag är energiåtervinning nödvändigt för att få ut största möjliga nytta av det avfall som skapas i samhället. Genom förbränning av avfallet producerar vi el och fjärrvärme. Men avfall skapas inte för att vi eldar det, utan för att vi som samhälle ständigt konsumerar och slänger nyproducerade och billiga resurser. Det är tillflödet av nytt avfall som måste minska.
Vi vill inte elda plast
Av det avfall som produceras i dagens samhälle orsakar olika typer av plast särskilda problem. Plast är mycket svårt att bryta ner, vilket innebär att den finns kvar under mycket lång tid i vårt ekosystem. Vi vill inte elda plast, eftersom det till stor del består av fossila ämnen. Vi behöver inte heller plastavfall för vår energiproduktion. Det bästa vore om allt plastavfall kunde omhändertas effektivt högre upp i avfallstrappan. Det skulle man kunna göra genom att exempelvis ställa högre krav på ecodesign av produkter eller att utveckla nya pantsystem som underlättar materialåtervinningen. Tyvärr bedömer vi att viss plast, till exempel giftig, kontaminerad eller allt för sliten plast, under överskådlig framtid kommer att behöva energiåtervinnas i brist på miljö- och klimatmässigt bättre alternativ.
Materialåtervinning och energiåtervinning kompletterar varandra
Det finns ingen motsättning mellan materialåtervinning och energiåtervinning. Båda bidrar till att minska mängden avfall som läggs på soptipp, det som kallas för deponi. Energiåtervinning av avfall bidrar dessutom effektivt till att minska gifter och farliga ämnen i samhället.