Hipp hurra för Bosse och Bettan

I samband med världsvattendagen 2023 delade VA-Fakta ut VA-priset, som i år gick till oss för den utbildningssatsning som vi har gjort gällande vatten och avlopp, riktat till barn i grundskolan. 

Programmet är mer känt som ”Bosse och Bettan” startade 1998. Syftet med programmet är att sprida kunskap om det arbetet som krävs för att hantera avlopp och rent vatten. Dem som bland annat tog emot priset var de som döpte Bosse och Bettan från första början, Elisabeth ”Bettan” Fahlgren och Bosse Jonsson. 

Vi dricker samma vatten som dinosaurierna drack av

– Eleverna brukar tycka att det är väldigt häftigt när vi förklarar att vi dricker samma vatten idag som dinosaurierna drack av för många miljoner år sedan, och det skapar även en förståelse för varför vi behöver vara rädda om vattnet som finns på vår planet, säger Jenny Ulvan, VA-tekniker och en av guiderna för Bosse och Bettan-besöken.

Hon tycker även att det är jätteroligt att se hur eleverna tar in det man berättar om avloppsreningen och vad som är viktigt att tänka på själv.

"Besöken hos oss skapar ringar på vattnet och gör skillnad"

– Vi får ofta återkoppling om att barnen sedan även har pratat om detta hemma, vilket blir ett kvitto på att besöken hos oss skapar ringar på vattnet och gör skillnad.

Elever och pedagoger får även ett roligt och lättillgängligt studiematerial i samband med besöken.

– Jag tycker att Tekniska verkens arbete med Bosse och Bettan är en förebild i hela landet, säger Hampe Moberg, samordnare, VA-fakta som delade ut VA-priset.

Under dessa 25 år har vi totalt tagit emot cirka 25 000 tredjeklassare för rundvandring och många fler ska det bli.