Del 2: Besök på Kolmården

Här kommer du och din klass att få besöka djuren och lära dig mer om dem och hur de lever.

På Kolmårdens djurpark binder vi ihop det lokala med det globala perspektivet. Här får du möjlighet att sätta dig in i djurens värld med fokus på tema Avfall. Du får möjlighet att jämföra hur du har det hemma där du bor med hur det kan se ut i andra delar av världen och hur vardagen ser ut för dem som lever där. 

Så här går dagen till

Dagen börjar med att klassen blir hämtad med buss och åker till Kolmårdens djurpark. Under dagen kommer ni besöka sex stationer med olika innehåll där ni får lära er mer om djuren och hur skräp och avfall påverkar dem.

Säl

På den här stationen får du lära dig hur sälarna är anpassade för att leva i havet.

Ministationer (Marine World)

Du kommer att få lära dig hur till exempel fiskenät och plast som hamnat i haven kan vara farliga för sälar, valar och andra djur och vad vi människor kan tänka på för att förbättra situationen för djuren.

Savann

Här möter vi några av savannens djur. Vi bekantar oss också med en typ av avfall som det bildas särskilt mycket av på Kolmårdens djurpark…

Surikat

På den här stationen kommer du att få möta surikaterna och lära dig om hur de lever. Sedan löser vi ett avfallsuppdrag och tar tillsammans reda på hur några sorter av avfall kan tänkas påverka djur och natur.

Delfin

I delfinariet möter du och din klass delfinerna. Ni kommer lära er mer om dem och hur forskning på djurparken kan hjälpa till att rädda delfiner och andra valar runtom i världen.

Soldatara

Som avslutning på dagen kommer du att få möta en soldatara (en sorts papegoja) på nära håll och lära dig om deras liv i det vilda. Vi funderar kring hur våra inköp av elektronik kan påverka soldataror och de tropiska skogar de lever i. Vad kan du själv tänka på för att hjälpa till att rädda dessa djur och deras livsmiljö?

Viktigt att tänka på

  • Åkattraktioner, restauranger och kiosker är stängda, så se till att ta med utflyktsmat som inte behöver värmas utan kan ätas som den är.
  • Parken är endast öppen för skolklasser. Därför välkomnar vi lärare och elever, men det är inte tillåtet att ta med föräldrar.
  • Du får aldrig gå iväg på egen hand. Du får på inga villkor klättra på staket eller på annat sätt utsätta dig själv eller andra för risker.
  • Respektera parkens regler och visa respekt för djuren. Detta innebär till exempel att inte knacka på rutor eller mata djuren.
  • Under besöket kommer klassen vara utomhus hela dagen. Det är därför viktigt att du har kläder efter väder. Ett sittunderlag kan vara bra att ha med då ni äter lunch utomhus.

Anpassningar vid besöket på Kolmården till följd av covid-19

  • Under Bästa världen-projektet kommer Kolmårdens djurpark ej att vara öppet för allmänheten utan endast för förbokade klasser och grupper.
  • Vid läktare där flera klasser vistas samtidigt kommer vi tydligt att anvisa sittplatser så att det blir enklare att hålla avstånd..
  • Där flera klasser besöker en station samtidigt anpassas dagsprogrammet så att det är elever från samma skola så långt det är möjligt.
  • Vi vistas utomhus hela dagen. Undantaget är delfinariet, där vi vidtagit extra åtgärder för att säkerställa en omsorgsfull delfinvisning. Med plats för 1 800 gäster finns det goda möjligheter att sprida ut klasserna. Personal kommer visa var varje klass ska sitta. Entré till delfinariet kommer ske klassvis. 
Hjälpte denna information dig? Nej