Man laddar elbil

Ladda elbilen effektsmart

Med den nya prismodellen för elnät, som har en effektavgift, kostar det mer att använda mycket el på en och samma gång. Om du laddar din elbil på hög effekt hemma kommer din elnätskostnad att öka. Genom att ladda elbilen effektsmart kan du göra stor skillnad på din elnätskostnad. Lär dig mer om den nya prismodellen

Acceptera kakor (cookies) för att se innehållet.

3 tips för att ladda elbilen effektsmart

1. Ladda med lägre effekt under längre tid

Långsam laddning belastar elnätet mindre, vilket minskar din effektavgift. Du kan med de flesta laddboxar och med elhandlares smartladdningsfunktioner anpassa när och med vilken maximal effekt din bil ska laddas. Det bästa är att ladda elbilen när du inte använder så mycket el till annat.

Två exempel på laddbeteenden

   

Person 1 (vänster) laddar elbilen på kort tid och med hög effekt. Personens effekttoppar vid laddtillfället blir högre. Det gör att effektavgiften blir högre. Person 2 (höger) laddar elbilen långsammare under längre tid och med lägre effekt. Personens effekttoppar vid laddtillfället blir lägre, då personen jämnar ut sina effekttoppar. Det gör att effektavgiften blir lägre.

2. Planera din laddning

Planera laddningen för att undvika effekttoppar. Det bästa är att ladda bilen när du inte använder så mycket el till annat, vilket till exempel kan vara på natten.

3. Välj rätt prislista

Prislista alternativ har lägre avgifter för effekt- och energiuttag på natten, när elnätet är mindre belastat. Lär dig mer om prislistorna

Så kombinerar du lågt timpris för el med effektavgiften

På natten, oftast mellan 4 till 5 timmar i sträck, är både elnätet mindre belastat och elpriset lägre. Genom att ladda elbilen under dessa timmar sänker du dina effekttoppar och drar nytta av det lägre timpriset för el. För dig som väljer prislista alternativ är dessutom priset för effektavgift lägre på natten än på dagen.

Prisexempel för elbil

Det är sannolikt att din elbilsladdning är vad som ligger till grund för dina fem effekttoppar, och därmed din effektavgift. Prisexemplen visar vad det kostar att ladda din bil med olika effekt. Tänk på att det tillkommer effekt för övrig elförbrukning i ditt hushåll. För att hålla nere din effektavgift är det därför bra att undvika annan elförbrukning när du laddar bilen, till exempel att laga mat eller tvätta.

Period 11 kW 5,5 kW 3,7 kW
Sommarmånad 220 kr 110 kr 74 kr
Vintermånad 440 kr 220 kr 148 kr
Helår 3 740 kr 1 870 kr 1 258 kr

I prisexemplen ingår inte kostnaden för den fasta abonnemangsavgiften, den rörliga överföringsavgiften, energiskatt eller elhandel. Prisexemplen baseras på prislista standard för Linköping 2024.