Kvinna med flyttkartong

Tips för dig som flyttar

Välkommen till oss!

Tekniska verken är ditt energibolag i Linköping och Katrineholm. Här har vi samlat tips och saker som är bra att veta när du ska flytta, oavsett om du är ny i stan, precis köpt hus eller flyttar till din första lägenhet.

Att göra innan du flyttar

Denna lista är bra att checka av innan flyttlasset går.

Gör en flyttanmälan till oss så fixar vi elen

För att få el i din bostad behöver du ha två avtal, ett för elnätet och ett för elhandel. Avtal för elnätet ska du teckna med nätbolaget som äger elnätet i nätområdet du flyttar till. I Linköping och Katrineholm är det vi som äger elnätet och enklaste sättet att teckna avtal är att göra en flyttanmälan på vår webb.  

→ Gör flyttanmälan

→ Skillnaden mellan elnät och elhandel

→ Vad går elnätsavgiften till?

Glöm inte att välja elavtal

När du flyttar in får du automatiskt ett anvisningspris för den el du använder. Det avtalet är lite dyrare, och därför är det bra att så snart som möjligt välja ett elavtal så att du får bättre pris. Du får välja vilket elbolag du vill.

Vi rekommenderar 100 procent förnybar el från vårt elbolag Bixia. När du väljer Bixia kan du få närproducerad el från Östergötland och bidrar till utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el. 

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är också bra att anmäla din nya postadress till Adressändring och få eftersändning av posten, så att all viktig post skickas till din nya adress.

→ Gör flyttanmälan till Skatteverket 

→ Adressändring och eftersändning av post

Hemförsäkring = mindre bekymmer. Har du inte en hemförsäkring sedan tidigare är det hög tid att skaffa en nu. Om du redan har en hemförsäkring kan du kontakta ditt försäkringsbolag så hjälper de dig att ändra adress eller uppdatera avtalet om du byter boendeform.

Sortera och återvinn

Plocka extra klimatpoäng i samband med flytten genom att sortera och återvinna det du kan.

Skänk och sälj

Har du prylar, kläder eller möbler du inte vill ha eller behöver? Låt dina saker flytta in hos någon annan. Sälj dina saker eller skänk dem så gör du en insats för miljön. På våra återvinningscentraler i Linköping och Katrineholm kan du även lämna in saker till återbruk.

→ Våra återbrukshallar i Linköping

→ Lämna till återbruk på Vika i Katrineholm

Har du mycket du vill bli av med?

Kund utanför bostadsrättsförening

Ny i Linköping?

I Linköpings kommun är det vi som ansvarar för elnät, fjärrvärme, utomhusbelysning, vatten, avlopp, avfall och återvinning. 

Hitta till våra återvinningscentraler

I Linköping finns tre återvinningscentraler på Ullstämma, Malmen och Gärstad. Här kan du lämna dina förpackningar, grovavfall och farligt avfall. Du kan också lämna in saker till våra återbrukshallar.

Sortera ditt matavfall i gröna påsen

I Linköping använder du gröna påsen för att sortera ditt matavfall. Gröna påsen slänger du sen i vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna.

Ny i Katrineholm?

I Katrineholms kommun ansvarar vi för elnät och fjärrvärme. Vi driver också Vika återvinningscentral på uppdrag av Sörmland Vatten.

För dig som flyttar till hus

Det är mycket tänka på som ny husägare. Vi rätar ut några frågetecken som du kanske har när du flyttar in.

En soptunna ska finnas vid huset när du flyttar in. Har du byggt nytt så får du soptunnan i samband med att du tecknar avtal hos oss. Soporna hämtas varannan vecka och på webben hittar du enkelt vilken dag vi tömmer hos dig. Du kan också ladda ner appen och få påminnelser direkt i mobilen när det är dags att ställa ut tunnan. I Katrineholm sköts sophämtningen av Sörmland Vatten.

 → Se när vi hämtar hos dig

→ Ladda ner appen i App Store

→ Ladda ner appen i Google Play

→ Sörmland Vatten i Katrineholm

Om du skulle drabbas av ett avbrott så är det viktigt att veta var proppskåpet, vattenmätaren och fjärrvärmecentralen finns, så att vi snabbare kan felsöka och hjälpa dig.

Om olyckan skulle vara framme och du behöver akut hjälp av oss, ring vår driftcentral på tel 013-20 80 20. Tips! Lägg in numret i din telefon så att du snabbt kan ringa om du till exempel får en vattenläcka.

Här sitterna mätarna

  • Vattenmätaren sitter där vattenrören kommer in i ditt hus. Oftast hittar du vattenmätaren i källaren, i ett förråd eller vid en undercentral i fastigheten.
  • Elmätaren kan vara placerad på lite olika ställen i huset. Det vanligaste är att de sitter placerade i ett elskåp på ytterväggen av ditt hus.
  • Värms huset av fjärrvärme så hittar du oftast fjärrvärmecentralen i källaren, i ett tvättrum eller större badrum.

Vi håller på att byta ut alla elmätare i vårt elnät till nya smarta mätare från Aidon. På mätaren finns en HAN-port som du kan ansluta utrustning till och få ut data om din elanvändning. Först måste du beställa aktivering av HAN-porten.

Vattenmätaren visar hur mycket vatten du använder hemma, det kallas för vattenmätarställning. Mätarställningen avgör hur stor din avgift blir. Därför är det viktigt att du som har en äldre vattenmätare skickar in den till oss när du flyttar till ett nytt hus. Det beror på att den tidigare ägaren kanske använde mer vatten än du. Efter att du har läst av din mätare första gången räcker det att du gör det en gång per år.

Du rapporterar in din vattenmätarställning på Mina sidor

Är du osäker på om du har en äldre vattenmätare? Ta reda på mer om din vattenmätarställning →

Flyttar du till lägenhet så läser fastighetsägaren av er gemensamma mätare. Bor du i Katrineholm är det Sörmland Vatten som sköter vatten och avlopp.

Om du flyttar till ett hus med fjärrvärme ingår gratis rådgivning. Tillsammans går vi igenom alla delar på din fjärrvärmecentral och vad du kan göra själv. Kontakta oss för att boka rådgivning.

→ Boka gratis rådgivning

→ Så funkar din fjärrvärmecentral

Innan du börja gräva behöver du att ta reda på om det finns några ledningar i marken. Det gör du genom att beställa en gratis ledningsanvisning från Ledningskollen.

Vi erbjuder flera tjänster som gör din vardag enklare och mer hållbar.

Köp förnybar el från Bixia, surfa snabbt med fiber från Utsikt Bredband, värm ditt hus och pool med resurseffektiv fjärrvärme, ladda elbilen hemma med en laddbox från Mer eller varför inte installera solceller på ditt tak? 

För dig som flyttar till lägenhet

Undrar du hur du får el till din nya lägenhet eller vilka datum du ska ange i din flyttanmälan? Här får du svar på några vanliga frågor om flytt till lägenhet.

När du anmäler flytt anger du de datum som står i ditt  bostadskontrakt:

  • Vid inflytt anger du datum för tillträde.
  • Vid utflytt anger du den sista dagen som du har tillgång till bostaden.

Läs fler tips inför flytten och gör din flyttanmälan →

För att få el i din bostad behöver du ha två avtal, ett för elnät och ett för den el du använder. Vi ansvarar för elnätet i Linköping och Katrineholm och när du flyttar till våra områden ska du anmäla det till oss. För elen du använder (elhandel) kan du välja vilket elbolag du vill.

Läs mer om skillnaden mellan elnät och elhandel →

Om du har ett elnätsavtal hos oss sedan tidigare behöver du anmäla inflytt på din nya adress och anmäla utflytt från den gamla. Du flyttar alltså inte med det avtal du har sedan tidigare, utan avtalet är kopplat till adressen. 

Anmäl flytt av elnätsavtal →

Oftast är det din hyresvärd eller förening som står för abonnemanget för sophämtning. Då ingår sophämtning i din månadsavgift. Bor du däremot i Vallastaden varierar det vem som står för abonnemanget. I Katrineholm sköts sophämtningen av Sörmland Vatten.

Sophämtning i Vallastaden

 

Bostadsrättsinnehavare i Vallastaden

Äger du en bostadsrätt i Vallastaden står du själv för abonnemanget. 

Teckna abonnemang för sophämtning i Vallastaden →

Hyresgäst i Vallastaden

Bor du i hyresrätt är det antingen du själv eller din hyresvärd som står på abonnemanget. Fråga din hyresvärd om du är osäker. 

Läs mer om sophämtning i Vallastaden →

I Linköping använder du gröna påsen för att sortera ditt matavfall, alltså matrester och svinn från matlagning. Du slänger sen gröna påsen i din vanliga soptunna. Du får gröna påsen gratis från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Ofta finns de i ett gemensamt utrymme som alla i föreningen har tillgång till som till exempel ett soprum eller förråd.

Du som bor i Katrineholm sorterar också ditt matavfall i gröna påsen. Däremot är det inte vi som tar hand om matavfallet, utan Sörmland Vatten.

Lär dig mer om gröna påsen →

Du som bor i lägenhet har tillgång till ett återvinningsrum eller en återvinningsstation i närheten av där du bor. Här lämnar du tidningar och förpackningar, alltså produkter som har innehållit en annan vara – till exempel kartonger från flytten. Prylar du inte kan sortera i återvinningsrummet lämnar du på någon av våra återvinningscentraler.

Är du osäker på var du ska sortera en viss sak? Spana in vår sorteringsguide →

Man dricker kaffe vid datorn i köket

Mina sidor ger dig koll 

Du som står på avtalet får automatiskt tillgång till Mina sidor, men du kan också ge andra tillgång till kontot. På Mina sidor kan du:

  • Se statistik för din el, vatten, avfall och fjärrvärme
  • Se dina fakturor
  • Beställa tjänster och hantera ärenden
  • Prenumerera på driftinformation
  • Registrera vattenmätarställning

Lämna gärna din e-postadress 

Vill du slippa pappersutskick från oss? Kolla att vi har din e-postadress så skickar vi information till din inkorg istället. Uppdatera dina kontaktuppgifter under inställningar på Mina sidor.