Vanliga frågor
Från och med årsskiftet ändrades avfallsreglerna i hela Sverige. Detta som en följd av att vi nu enligt våra egna lagar följer EU:s krav kring sortering av avfall.
Du kan ansöka om dispens hos tillsynsmyndigheten.
Sortera ut förpackningar som används i storkök och lämna dem till förpackningsinsamlingen tillsammans med övrigt förpackningsavfall från verksamheten.
Du sorterar och samlar in förpackningsavfall från anställda på samma sätt som du gör med övriga förpackningar i verksamheten.
Om en förpackning, som en syltburk av glas, har gått sönder och krossats, hanterar du den inte längre som förpackat avfall. Hantera den i stället som vanligt restavfall.
Engångsmaterial och förpackningar omfattas av de nya kraven. Du som serverar mat eller dryck i engångsförpackningar ansvarar för att ge dina kunder möjlighet att sortera sitt avfall på plats. Om gästerna sorterar sitt avfall fel, ligger ansvaret fortfarande på dig som verksamhetsägare att se till att avfallet sorteras korrekt i slutändan.
Animaliska biprodukter (ABP) delas upp i tre olika kategorier beroende på vad för typ av biprodukt det handlar om. Du kan läsa mer om de olika kategorierna hos Jordbruksverket. De nya kraven för hantering av förpackat avfall gäller om förpackningens innehåll är av typen ABP kategori 3, eller bearbetade material från kategori 1 eller 2. I dessa fall ska alltså innehåll och förpackning skiljas från varandra och slängas var för sig. Men om förpackningens innehåll är ABP kategori 1 eller 2 ska både förpackning och innehåll i stället gå till förbränning.