Få koll på hur mycket energi som används

Genom att mäta och följa sin energianvändning kan både privatpersoner och företag se hur mycket energi de använder, och hur de skulle kunna minska sin energianvändning.

Att minska sin användning är både billigare för den som betalar räkningen och bra för miljön eftersom mindre resurser går åt.

Så mycket energi används på din skola

Lejonfastigheter arbetar med alla hus och lokaler som behövs för kommunens verksamheter, till exempel alla skolor i Linköpings kommun. På Lejonfastigheters webbsida kan du se hur mycket el, värme och vatten som används i just din skola.

  1. Gå till fastigheter.lejonfastigheter.se och leta upp skolan på kartan.
  2. Tryck på rubriken "Värme, el vatten".
  3. Titta på diagrammen för att se hur användningen har gått upp och ner mellan olika månader och år.

Så mycket energi använder du hemma

Alla som är kunder till Tekniska verken kan logga in på Mina sidor och se sin energianvändning. Man kan också se användningen på sin faktura från Tekniska verken. Hur mycket el, vatten och värme som används hemma och hur mycket sopor som slängs i soptunnan, påverkar hur mycket man får betala till Tekniska verken.

   

Energi = Effekt x tid

Effekt mäts i enheten watt. Ofta står det på elektriska apparater vilken effekt de har. Om du vill veta hur mycket energi som går åt när du använder en apparat, multiplicerar du effekten med tiden du använder apparaten. Tid mäts i timmar (h). 

Ett exempel:

En laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som används i 2 timmar använder: 5 x 2 = 10 wattimmar (Wh) eller 0,01 kilowattimmar (kWh). 

Hjälpte denna information dig? Nej