Del 2: Besök på Kolmården

Här kommer du och din klass att få besöka djuren och lära dig mer om dem och hur de lever.

På Kolmårdens djurpark binder vi ihop det lokala med det globala perspektivet. Här får du möjlighet att sätta dig in i djurens värld med fokus på tema Energi. Du får möjlighet att jämföra hur du har det hemma där du bor med hur det kan se ut i andra delar av världen och hur vardagen ser ut för dem som lever där. 

Så här går dagen till

Dagen börjar med att klassen blir hämtad med buss och åker till Kolmårdens djurpark. Under dagen kommer ni besöka fem stationer med varierande innehåll.

Vad har energi för roll i elefantens liv? Det får du lära dig under dagen.

Vad har energi för roll i elefantens liv? Det får du lära dig under dagen.

Elefant

Djurvårdare kommer att visa en elefant och berätta lite om hur skötsel och träning av djuren går till. Du kommer sedan att få veta mer om vad energi har för roll i djurens liv, hur energiomvandling i kroppen fungerar och hur olika djur förhåller sig till temperaturen i sin livsmiljö. Här kommer du också få veta lite mer om noshörningar samt hur djurparker arbetar för att bevara utrotningshotade arter.

Kamel

Djurvårdare kommer visa en kamel och berätta vilka anpassningar de här djuren har för att spara på energi i den extrema miljö som de lever i.

Gibbon

Den här stationen handlar om gibboner och deras liv i trädkronorna i Sydostasiens regnskogar. Du får veta varför regnskogen skövlas och vad konsekvenserna kan bli för de djur och människor som lever i de här områdena.

Du får se röda pandor och lära dig om vilka hot som finns mot arten.

Du får se röda pandor och lära dig om vilka hot som finns mot arten.

Röd panda

Stationen handlar om den röda pandan, vilka hot som finns mot den och det bevarandearbete som bedrivs för att rädda den. Det kommer att handla om hur vårt energibehov påverkar naturen runtomkring oss och att en viktig del av bevarandearbete är att hjälpa människor att leva mer hållbart.

Delfin

Du får uppleva våra delfiner i Delfinariet och lära dig om deras liv i haven och de hot som finns mot de marina ekosystemen.

Viktigt att tänka på

 • Åkattraktioner, restauranger och kiosker är stängda, så se till att ta med utflyktsmat som inte behöver värmas utan kan ätas som den är.
 • Parken är endast öppen för skolklasser. Därför välkomnar vi lärare och elever, men det är inte tillåtet att ta med föräldrar.
 • Du får aldrig gå iväg på egen hand. Du får på inga villkor klättra på staket eller på annat sätt utsätta dig själv eller andra för risker.
 • Respektera parkens regler och visa respekt för djuren. Detta innebär till exempel att inte knacka på rutor eller mata djuren.
 • Under besöket kommer klassen vara utomhus hela dagen. Det är därför viktigt att du har kläder efter väder. Ett sittunderlag kan vara bra att ha med då ni äter lunch utomhus.

Anpassningar vid besöket på Kolmården till följd av covid-19

 • Under Bästa världen-projektet kommer Kolmårdens djurpark ej att vara öppet för allmänheten utan endast för förbokade klasser och grupper.
 • Vid ankomst till Kolmården kommer vi att informera om att visa hänsyn till andra klasser och personal. Kolmårdens personal kommer bära gula västar med texten ”Håll avstånd” och påminner vid behov.
 • Läktare där flera klasser vistas samtidigt kommer att märkas upp tydligt för att lättare kunna håll avstånd.
 • Där flera klasser besöker en station samtidigt anpassas dagsprogrammet så att det är elever från samma skola så långt det är möjligt.
 • Stationer där flera klasser vistas samtidigt kommer att märkas upp med bokstäver för att tydliggöra var respektive klass ska samlas. Varje klass får en bokstav vid ankomst till Kolmården och som är kopplat till schemat.
 • Vi vistas utomhus hela dagen. Undantaget är delfinariet, där vi vidtagit extra åtgärder för att säkerställa en omsorgsfull delfinvisning. Till skillnad från tidigare år kommer nu varje årskurs få en separat visning i delfinariet. Med plats för 1 800 gäster finns det goda möjligheter att sprida ut klasserna. Personal kommer visa var varje klass ska sitta. Entré till delfinariet kommer ske klassvis.

 

Hjälpte denna information dig? Nej