För dig som är pedagog

Det här året sker projektet Bosse och Bettan på ett annorlunda sätt. För att underlätta din del som pedagog har vi samlat en del instruktioner nedan. I högerkolumnen finns material att ladda ner och skriva ut. Lycka till!

Bakgrund

Till reningsverket kommer allt vatten som vi använder under en dag. Det spolas från toaletten, duschar, badkar, tvättmaskiner, diskho och diskmaskiner. De val vi gör hemma innan vi spolar ner vattnet påverkar hur rent det kan bli när vi släpper tillbaka det ut i naturen igen.

Vårt budskap är att kiss, bajs och toalettpapper är det enda som man ska spola ner i toaletten. Allt annat  är olika sorters skräp och avfall som behöver sorteras på rätt sätt. I papperskorgen, Gröna påsen, som restavfall, lämnas in till apotek eller till en återvinningscentral.

Tyvärr har fett de senaste åren blivit ett stort problem som stör reningsprocessen (mikroorganismerna) och kan sätta stopp i ledningarna innan vattnet når reningsverket. Prata gärna med eleverna om att man inte ska diska ur stekflottet från stekpannan. Istället kan man låta det svalna och sen torka ur pannan med hushållspapper och slänga. Större mängder olja kan man hälla över i en plastflaska och slänga i soppåsen eller lämna in till närmaste återvinningscentral. Fett ska inte ner i avloppet.

Förberedelser

Finns tid så läs gärna igenom stegen i reningsprocessen  för att kunna svara på en del frågor.

Vi använder samma vatten om och om igen. Vi lånar och släpper tillbaka det till naturen igen. Här kan du se hur vattnets kretslopp ser ut i Linköping.

Titta gärna på filmerna i följande ordning:

 1. Pappersexperimentet
 2. Sedimenteringsexperimentet
 3. Mikroorganismerna
 4. Rundvandringen

Experimenten

Innan rundvandringen brukar vi genomföra experiment. Dessa har vi filmat och de hittar du här
Pappersexperimentet och Sedimenteringsexperimentet går enkelt att även göra i klassrummet/hemma. Särskilt pappersexperimentet brukar vi uppmuntra eleverna att visa hemma, du hittar en utskrivningsbar pdf i högerkolumnen på den här sidan.

Material som behövs

Pappersexperimentet

 • Tre större genomskinliga behållare som fylls med vatten
 • Tre pinnar att röra om med
 • Tre sorters papper. Toalettpapper, hushållspapper, våtservett eller handukspapper.

Fråga: Är det någon skillnad på de olika pappren? Varför löser toalettpappret upp sig? Vad kan hända om man spolar ner hushållspapper eller våtservetter?

Sedimenteringsexperimentet

 • Genomskinlig behållare som fylls med vatten ca 3 dl vatten men som rymmer lite mer.
 • Senap, några matskedar
 • Olja, ett par matskedar
 • Potatismjöl, några matskedar

Allt blandas och rörs om till en grumlig vätska. Låt stå och vänta och se vad som händer.
Denna del i reningsprocessen kallas sedimentering. När vattnet får vila sjunker senap (kiss, bajs och matrester) till botten med hjälp av (kemikalien) potatismjölet. Oljan (fettet) ligger kvar på ytan vilket visar hur svårt det är att rena bort.

Det som ligger på botten och det mesta av fettet samlas ihop och förs till våra rötkammare och blir till biogas och biogödsel.
Fråga: Visste du att bajs, kiss och matrester blir till biogas? Vad kan man använda biogas till?

Rundvandringen

Att gå runt på anläggningen brukar vara spännande med många intryck. I år blir det en guidning med Jenny som du hittar här

Mer att pyssla med

I högerkolumnen på den här sidan hittar du ännu mer material att låta eleverna arbeta med.

Här hittar du också Sagan om Bosse och Bettan och två filmer där Professor Elliot berättar hur det funkar.