Del 2: Besök på Kolmården

Under besöket i Kolmårdens djurpark binder vi ihop det lokala med det globala perspektivet under Tema Energi. Du och din klass kommer både att få lära dig om djurens olika sätt att leva och testa olika slags energier i några av åkattraktionerna.

Hur påverkas djuren av hur vi människor producerar och använder energi här i Sverige och i världen? Djur är energieffektiva - hur fungerar det och kan vi lära oss av dem? Du kommer också att få uppleva energi i praktiken i några av attraktionerna i parken! Här kan du läsa mer om vad dagen kommer att innehålla. 

Djurstationer

Under dagen på Kolmården kommer du att få träffa flera spännande djur som alla har olika förmågor att hantera energi.

Djurstationer under besöket på Kolmården

Elefant

Här möter du elefanterna och deras djurvårdare. Fascineras av och lär dig om världens största landlevande däggdjur.

Övning
Hur påverkas miljön och de vilda djuren, till exempel elefanten, av den energi vi producerar? Hur ser det ut i Sverige och i världen? Kan vi göra det bättre? Här dyker vi ned i de frågorna!

Kamel

Bli inspirerad av energispararnas mästare– kamelen! Vi tittar närmare på hur kamelerna ser ut och vilka anpassningar de har för att spara energi och överleva i en tuff miljö som kan vara både isande kall och stekande varm.

Björn

Vi möter den energieffektiva brunbjörnen. Björnen har sitt eget speciella sätt att klara av den varierande tillgången på mat över året. Hur fungerar det egentligen?

Energisparar-Quiz
Kan du matcha de energisparande djuren? Vilka val i vardagen sparar energi? Det testar vi genom ett quiz! Vem blir klassens kamel/björn?

Rovfågel

Under dagen kommer du att komma i kontakt med g-krafter och uppleva hur det påverkar din egen kropp. Men, hur ser det ut i djurriket? Inte ens världens häftigaste berg-och-dalbana kan tävla med falken.

Åkattraktioner med fokus på energi

Energi finns i olika former, till exempel värmeenergi, rörelseenergi och lägesenergi. För att göra det lite lättare att förstå tar vi några av attraktionerna i parken till hjälp!

Hur undersöker man bäst olika fysikaliska krafter som tyngdkraft och g-krafter? Genom att uppleva dem!  Du kommer få ett arbetsblad med frågor som är kopplade till de olika stationerna att använda under dagen. Det finns också frågor som är tänkta att besvaras medan man står på marken. Åkturerna är självfallet frivilliga.

Station Minihopp
-upp i luften och sedan ned igen och igen och igen! En skuttig upplevelse!

Undersök vilka krafter som verkar på dig under turen i Minihopp och på vilket sätt? Vi åker, känner efter och utför experiment! 

Sjörövarskeppet

Sjörövarskeppet

Station Sjörövarskeppet-som en resa på stormigt hav! 

Hur fungerar en pendel? Törs du prova på att uppleva en på riktigt nära håll? Var känner man sig tyngdlös och varför?

Station Delfinexpressen
-en färd med kill i magen!

Hur omvandlas energi under en åktur i en berg-och-dalbana? När går vagnarna som fortast? Det får du reda på här!

Viktigt att tänka på

  • Restauranger och kiosker är stängda, så se till att ta med utflyktsmat som inte behöver värmas utan kan ätas som den är.

  • Parken är endast öppen för skolklasser. Därför välkomnar vi lärare och elever, men det är inte tillåtet att ta med föräldrar.

  • Du får aldrig gå iväg på egen hand utan måste följa din lärare och klass. Du får på inga villkor klättra på staket eller fordon eller på annat sätt utsätta dig själv eller andra för risker.

  • Respektera parkens regler och personal och visa respekt för djuren. Det innebär till exempel att du inte får knacka på rutor, kasta in saker till djuren eller mata dem.
  • Under besöket kommer du att vara utomhus hela dagen. Det är därför viktigt att du har kläder efter väder. Ett sittunderlag kan vara bra att ha med eftersom ni kommer äta lunch utomhus. 
Hjälpte denna information dig? Nej