Ta hand om avloppet

Varje år spolar linköpingsborna ner flera hundra ton skräp i avloppet. Skräpet kan orsaka stopp i avloppet hemma hos dig och även ställa till problem i våra ledningar och i reningen av vattnet. Det är lätt att göra rätt - spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper - så hjälper du både oss och naturen.

Fett och frityrolja

Frityrolja

När du vill slänga lite större mängd matolja, som blivit över efter tex fritering, hanterar du denna bäst genom att hälla över den i en plastflaska. Förslut med kork och släng i den vanliga soppåsen. 

Fett

När du steker mat blir det ofta fett kvar i stekpannan. Ta för vana att skrapa ner fettet i den gröna påsen eller torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i den gröna påsen eller i din vanliga soppåse.

Fett och olja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av ledningar och i avloppspumpar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt gör du en värdefull insats för att förhindra att du eller dina grannar råkar ut för ett avloppstopp.

Läkemedel 

Läkemedel hör varken hemma i toaletten eller i vanliga soppåsen. Lämna in överblivna läkemedel till apotek så tar de hand om det på ett miljöriktigt sätt. 

Farligt avfall

Färgrester räknas som farligt avfall och ska lämnas på våra återvinningscentralerÄven vattenbaserad och vattenlöslig färg och färg som är miljömärkt eller benämns som miljövänlig. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.

Gör så här:

  • Torka bort färgrester från händerna innan du tvättar dina händer.
  • Torka ur penslarna så mycket som möjligt och skölj dem sedan i en burk med lösningsmedel eller vatten. Torka ur penslarna igen, innan de rengörs under rinnande vatten. Det använda vattnet eller lösningsmedlet i burken är farligt avfall och ska tas om hand.
  • Tomma färgtuber, rengöringstrasor och färgrester är farligt avfall och ska tas om hand.

Vanliga saker i badrummet

Aceton och nagellack innehåller kemikalier som inte kan renas bort ur vattnet och ska sorteras som farligt avfall. Inte heller bomull som används när nagellacket tas bort ska slängas i toaletten.

Släng det här i papperskorgen istället:

  • Varken portionssnus eller lössnus hör hemma i avloppet. Det innehåller tungmetaller som är svårt att rena bort från vattnet och som följer med ut i Stångån.
  • Tamponger och tops sätter gärna stopp i pumpar längs ledningsnätet och skapar problem genom att annat skräp fastnar på dem.
  • Tandtråd och tandtrådshållare är gjorda av plast och hör inte hemma i vattnet.
  • Hushållspapper löser inte upp sig som toalettpapper utan bildar klumpar i avloppsvattnet - detsamma gäller våtservetter och pappershanddukar.

Ta hjälp av vår sorteringshjälp så varje sak hamnar på rätt plats!

Ska du tvätta bilen?

Bli en miljöhjälte och tvätta bilen i biltvätt. Tvättar du hemma på uppfarten rinner vattnet ut och förorenar naturen där du bor. Läs mer om varför du alltid ska tvätta bilen i en biltvätt här.

Hjälpte denna information dig? Nej