Värmetips

Här har vi samlat några värmetips som gör ditt liv lite mer resurseffektivt. 

Isolera vinden bättre

Vill du spara pengar och energi är det smart att isolera ditt hus bättre. Hur du exempelvis en dåligt isolerad vind försvinner ca 15 procent av värmen ut genom taket. Istappar kan vara väldigt vackra men om det hänger många tappar från ditt hus är det normalt ett tecken på dålig isolering.

Vädra snabbt och effektivt

Är det för varmt i rummet? Sänk värmen istället för att vädra. Vädrar du för att luften känns unken och att syret är slut? Då kanske det är dags att fundera över om ventilationen fungerar som den ska. Om du ändå vädrar så vädra snabbt och effektivt. 

  • Öppna fönstret/dörren helt och släpp in en stor mängd frisk luft.
  • Stäng fönstret/dörren efter en kort stund så att inte möbler hinner kylas ner. 

Vädringen blir effektivare då det mesta av rummets luftvolym byts ut på kort tid. Du kommer förmodligen att märka att luften inne känns betydligt friskare efter en snabb vädring. Fördelen med en snabb vädring är att elementens termostater inte hinner reagera.

En ger fem

Prova på att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka 5 % minskning av din energianvändning för uppvärmning. På med tjocktröjan och farmors stickade raggsockar. Hela tätningslister runt fönster och dörrar minskar risken för drag.

Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Kontrollera elementen för bättre värme

För bästa möjliga värmekomfort är det viktigt att elementen fungerar som de ska. Vid dålig funktion beror det oftast på att termostatventilen* kärvar eller har fastnat. Det kan även vara luft i elementen. Ett tecken är att en del element är kalla i övre delen och varma i nedre. Ett annat tecken på att du behöver lufta elementen är att det kan låta som att det rinner vatten i elementen, som att det skvalar.

*OBS! alla element har inte termostatventil.

Läs mer om hur du luftar elementen (pdf)

Fritt framför elementen

Tänk på att inte ställa möbler eller hänga långa, tjocka gardiner framför elementen. Värmen måste kunna cirkulera fritt i rummet.

Hjälpte denna information dig? Nej