Värm poolen med fjärrvärme

Har du utomhuspool eller funderar du på att skaffa? Då är det extra bra att vara ansluten till fjärrvärme. Att värma poolen med fjärrvärme är smidigt och prisvärt samtidigt som det ger dig en lång och skön badsäsong.

Under säsongen maj - september har vi sommarpriser för våra fjärrvärmekunder som bor i Linköping och som är anslutna till prislistan Privatkund Linköping.

Du som bor i Borensberg, Katrineholm, Kimstad, Kisa, Skärblacka eller Åtvidaberg kan också värma poolen med fjärrvärme. Priset för de orterna gå under en egen prislista som gäller mellan maj och sista september. Se prislistan här under rubriken Prislista poolvärme.

Kontakta oss för att få reda på hur du kan värma poolen med fjärrvärme.

Kontakta oss för mer information

Olav Bergström
Försäljningsingenjör
Kundavdelningen

Koppla in poolvärme

När poolen ska värmas med fjärrvärme är det viktigt att inkopplingen görs på rätt sätt. För din säkerhet ska systemet sekundärkopplas. I våra Lokala regler och Tekniska bestämmelser hittar du information om hur en poolinkoppling ska göras.

Använd den lediga röranslutningen på fjärrvärmecentralen. Det behövs ingen provtryckning då anslutningen sker på sekundärsidan. Tänk på att montera avstängningsventiler så att det går att koppla bort flödet till poolvärmen. Poolvärmen styrs med befintlig reglercentral. Kontakta en VVS-firma eller Tekniska verkens Kundservice om du har tekniska frågor om installationen. För allmänna råd och tips är du välkommen att kontaka någon av våra säljare.

Tips

  • Fyll poolen med varmvatten, värmeväxlaren för varmvatten ger mellan 35 – 50 kW beroende på vilken modell du har.
  • Du sparar energi om poolen är täckt och isolerad.

Faktorer som kan påverka hur lång tid det tar att värma upp poolen

  • hur välisolerad poolen är
  • hur varmt det är i luften
  • om poolen ligger i sol eller skugga
  • om poolen är nedgrävd eller inte
  • storleken på poolen
  • om du fyller poolen med varmvatten eller kallvatten - om du fyller poolen själv, tänk på att det är sommarpris på uppvärmningen. 

Att tänka på vid uppvärmning av poolen

Det tar cirka fyra dygn* att värma en pool på 50 m³ om vattnet värms från 6 C° till 26 C°, med en effekt på 12 kW. Även marken runt poolen värms upp så totalt tar det cirka en vecka innan poolen får en behaglig badtemperatur.

Effekten du får ut

Effekten som du kan få ut är begränsad. Fjärrvärmeväxlaren kan ge 22 kW när framledningstemperaturen på fjärrvärmevattnet från Tekniska verken är 100°C. Sommartid är framledningstemperaturen ca 80°C, då finns ca 12-14 kW att tillgå. För varje m³ vatten som värms med 1 grad går det åt 1,163 kWh.

*= 50 m³  x  20C° x 1,163 kWh = 1 163 kWh. 1 163 kWh/12 kW = 97 tim = 4 dygn

Jag vill bli kontaktad för råd om inkoppling

Kontakta oss för mer information

Olav Bergström
Försäljningsingenjör
Kundavdelningen

 

Hjälpte denna information dig? Nej