Ljussättning av trädgård, balkong eller uteplats

Ljus kan trolla fram de mest fantastiska effekter i mörkret och skapar en varm känsla. Det går att ljussätta utomhus på oändligt många sätt och göra det unikt, oavsett om man har en trädgård, en mindre uteplats eller en balkong. Det kan vara en hel konst att få till sin utomhusbelysning, och du kan ta hjälp av en ljusdesigner om du vill, eller så kan du använda eller ta inspiration av tipsen här från olika belysningsexperter och inredare. 

• Varmt och kallt ljus mäts i Kelvingrader. Är du ute efter ett varmare sken satsa då på ett lägre Kelvintal medan ett högre tal ger ett kallare sken. För att skapa kontraster och ge dynamik till din trädgårdsbelysning använd olika färgtemperaturer. 

• Använd kontraster för att plocka fram detaljer i landskapet i en trädgård. Man kan till exempel lysa upp sina krukor vid entrén eller lysa upp buskar för att få fina skuggspel.

• För punktbelysning i trädgården är LED-lampor det bästa alternativet, till exempel för att lysa upp ett träd eller någon annan vacker detalj. Dessa lampor är mycket energisnåla, och de är inte känsliga för kyla. 

• Även du som inte har en trädgård kan ljussätta utomhus. En mindre uteplats eller balkong går utmärkt att lysa upp på ett fint sätt. Exempelvis kan man ljussätta krukor på terrassen eller vira lampor kring balkongräcket. Även mindre ytor blir härligare av belysning.

• Du behöver inte alltid belysa något speciellt, med dekorationsbelysning menas en ljuskälla som är helt inbyggd i något dekorativt. Det kan till exempel vara stora vita  stenar eller ljusbollar som ger ett mycket mjukt ljust sken. Dessa kan placeras ut var som helst i trädgården. Det finns även fina dekorativa ljusslingor, till exempel i form av blommor att dekorera häcken eller balkongräcket med.

• Eftersom det är mycket stor skillnad på hur ljuset uppfattas på dagen och på kvällen rekommenderas det att sätta upp utomhusbelysningen på kvällen när det är mörkare. Då får belysningen verkligen visa vad den lyser upp och vilken helhetskänsla det blir när allt är på plats. 

• På samma gång som det är trevligt att vistas på en belyst uteplats är det otroligt fint att beundra den från insidan. Tänk därför på hur du placerar ljuset även från den aspekten så att du exempelvis inte bländas från insidan. Du kan dessutom använda en dimmer även utomhus, vilket ger möjlighet att dimma upp eller ner belysningen som du vill.

• Ett tips är att belysa träd och vertikala ytor eftersom vertikala ytor gör att ett område känns ljusare än om du bara belyser horisontella ytor.  Belyser du ett träd uppifrån kan du få ett väldigt fint skuggspel på marken. Belyser du däremot trädet underifrån gör du trädet vackert med allt ljus i trädkronan samtidigt som trädet fungerar som en stor reflektor som skänker ljus åt resten av trädgården.

• Innan du köper all din belysning och sätter upp din utomhusbelysning är ett bra tips att köpa en spotlight och en skarvsladd och prova dig fram i trädgården. Har du till exempel en uppfart som ska belysas så blir det ofta mer effektfullt att belysa ett träd i närheten istället för att sätta upp en traditionell lykta.

• Det finns utomhusbelysning som baserar sig på 12 volt och på 230 volt. För att installera belysning som baserar sig på 230 volt krävs en behörig elektriker. Lågvoltslampor kan du däremot ofta ansluta själv, eftersom de brukar ha en transformator med sladd som ansluts via en kontakt. Lågspänningskablarna är fullständigt säkra, till och med om en kabel skulle skadas. De behöver alltså inte grävas ned minst 60 centimeter under markytan, vilket man behöver göra med kablar på 230 volt.

• Den senaste trenden inom utomhusbelysning är att använda exklusiva, coola loungelampor på sin uteplats eller på sin balkong. Antingen i form av klassiska tak- och golvlampor för utomhusbruk eller som exklusiva, designade nästan skulpturala ljuskällor.Källor:
http://www.in-lite.se/varfor-utomhusbelysning
http://www.odla.nu/inspiration/lysande-ideer-din-balkong-terrass
http://www.viivilla.se/tradgard/belysning/sa-ljussatter-du-din-tradgard/
http://www.viivilla.se/tradgard/belysning/tradgard-med-ljus/
http://www.viivilla.se/tradgard/belysning/lys-upp-din-tradgard/
http://www.tradforeningen.se/

Hjälpte denna information dig? Nej