Avbrott i våra nät
När ett avbrott sker på högspänningsnätet – vilket utgör större delen av nätet – går ett larm i vår driftcentral som är bemannad dygnet runt. Vår driftledare kan oftast se var i elnätet felet finns direkt via vårt system.
Vid fel på lågspänningsnätet – den del av elnätet som är närmast dig – får driftcentralen oftast information om avbrottet genom ett larm från din elmätare. Våra nya och smarta elmätare är utrustade med mer avancerade larm än tidigare, vilket gör att driftcentralen snabbare kan få information om det uppstår avbrott. Vid lågspänningsfel är det oftast bara ett fåtal kunder som är utan ström.
I vissa fall kan driftledaren koppla om strömmen direkt från driftcentralen så att den når dig en annan väg. Då varar strömavbrottet ofta bara i några sekunder. Men ibland måste ledningen lagas direkt och då skickar driftledaren ut jourhavande montörer som alltid finns i beredskap.
God lokalkännedom gör att våra montörer lätt hittar i elnätet och kan åtgärda felet snabbt. I de fall driftledaren inte kan se exakt var på ledningen felet är, måste montörerna patrullera längs den skadade ledningen för att upptäcka skadan, vilket gör att arbetet kan ta lite längre tid.
Alla strömavbrott registreras
I driftcentralen registreras alla strömavbrott för att vi ska kunna veta hur länge avbrottet varade och hur många kunder som drabbades. Driftledaren skickar också ut ett meddelande till dig som prenumererar på vår driftinformation.
Förnyelse och underhåll
För att minska risken för strömavbrott satsar vi stora resurser på att underhålla och förnya elnätet. Större delen av elnätet är redan idag nedgrävt och vi kommer de närmaste åren satsa ungefär 80 miljoner kronor per år på att gräva ner resterande luftkablar.